Afbeelding
Stockfoto

Huisartsen uiten in open brief zorgen over de toekomst

26 jun, 11:35 Algemeen 3 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Met een actieweek, uitmondend in een manifestatie op het Malieveld in Den Haag komende vrijdag, uiten huisartsen uit heel Nederland hun zorgen over de toekomst. De huisartsenpraktijken in Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel staan achter de actieweek en benoemen in een open brief een aantal pijnpunten.

In het schrijven constateren de huisartsen dat het steeds moeilijker wordt om ‘toegankelijke, menselijke en kwalitatief hoogstaande zorg te leveren’: ‘Er is sprake van veel regels en wetgeving, zonder duidelijk nut en noodzaak. Het kost veel tijd om hieraan te voldoen. Tijd die niet aan patiëntenzorg kan worden besteed. Helaas lijkt deze regeldruk door recente wetgeving alleen maar toe te nemen’. 

Navigeren
De huisartsen in de west-Krimpenerwaard staan voor ‘toegankelijke, menselijke en kwalitatief goede zorg’: ‘Daar hebben we plezier in. Het leveren van die zorg gaat echter niet vanzelf. Zo geloven we in de kracht van continuïteit, de mogelijkheid om een langer durende arts-patiëntrelatie op te bouwen. Als je als arts je patiënt niet goed kent, dan is dat hetzelfde als het navigeren in een drukke en onbekende stad: je neemt sneller de verkeerde afslag en het kost beduidend meer energie’.

Vervolgens: ‘Voldoende tijd tijdens het spreekuur is belangrijk. Met de huidige praktijkomvang is dat helaas niet goed mogelijk. Dat gaat ten koste van goede zorg. Daarnaast is een uitgeruste dokter, die er met zijn of haar gedachten bij is, wel zo fijn. Avond- en weekenddiensten van de vaste huisartsen dragen daar niet aan bij’. 

Tekort
Een steeds groter probleem is het tekort aan huisartsen, die zich langdurig aan een praktijk willen verbinden: ‘Dit betekent bijvoorbeeld dat het niet voor elke huisarts meer mogelijk is om tegelijk met het gezin een vakantieweek op te nemen. In 2021 verliet een recordaantal jonge huisartsen het vak en ook veel zittende huisartsen twijfelen of ze op deze manier nog huisarts willen zijn. Verandering is broodnodig’.

Keerpunt
De problemen zijn niet van vandaag of gisteren, weten de huisartsen: ‘Maar we staan wel op een keerpunt. In de huisartsenzorg zitten veel huisartsen en medewerkers aan de grens van wat ze aan kunnen of ze zijn zelfs al over die grens heen. Op dit moment worden nieuwe plannen gemaakt voor de zorg voor de komende jaren, het zogenaamde Integraal Zorgakkoord. We willen in die plannen duidelijke stappen zien waarmee de druk op de huisartsenzorg op de korte en langere termijn wordt verlicht’.

Niet alleen
Afsluitend: ‘Wij geloven in laagdrempelige, mensgerichte en kwalitatief goede (huisartsen)zorg en houden die ook graag voor een volgende generatie in stand. We kunnen dat niet alleen. Met een gezamenlijke inzet van politiek, verzekeraars, zorgverleners én de patiënt kunnen we dit bereiken. Daarom steunen we de doelen van de actieweek’.

De landelijke huisartsenverenigingen houden van 27 juni tot en met 1 juli een landelijke actieweek, waarin ze extra aandacht vragen voor de druk op de huisartsenzorg. Meer informatie: https://www.lhv.nl/nieuws/doe-mee-aan-de-actieweek-van-27-juni-tot-en-met-1-juli/

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie