• De laatste groepsfoto van het koor dateert uit 2019.
• De laatste groepsfoto van het koor dateert uit 2019.

Kinderkoor De Regenboog stopt

Algemeen 1.543 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Interkerkelijk kinderkoor De Regenboog houdt per 1 juli op te bestaan. Reden is het vertrek van dirigent en oprichter Hidde Zwart (33).

Hidde Zwart heeft het koor 15 jaar geleid. “Zie hem als het hart van het koor”, geeft bestuurslid Marjan Zwart aan. “Inmiddels heeft hij een gezin en woont buiten de regio, wat hem heeft doen besluiten om er een punt achter te zetten. Een voor hem uiteraard moeilijke beslissing.”

Met het vertrek van de dirigent stoppen ook de drie bestuursleden bij het koor. Marjan: “Dat betekent dat er geen voortzetting zal zijn. Er is dus ook niet gezocht naar een opvolger. De ouders en met name de oudste kinderen en tieners vinden het heel erg jammer, maar er is alle begrip voor dat Hidde, na zoveel jaar, dit besluit heeft genomen. Veel koren stoppen vanwege een gebrek aan leden, maar dat is bij ons dus niet het geval. Het koor telt momenteel veertig leden.”

Het koor is altijd een ‘familie-activiteit’ geweest, geeft Marjan aan. “Als moeder van Hidde ben ik sinds de oprichting achter de schermen en de laatste jaren binnen het bestuur actief.” Het runnen van een kinderkoor is volgens haar een kostbare zaak. “Er is geen jaarlijkse subsidie en de contributie was altijd laag. Wij zagen het dan ook als een uitgegroeide hobby. De vele uitvoeringen waren altijd een succes: volle kerken en blije mensen. Daar deden we het voor.”

Het koor zong vroeger met pianobegeleiding, maar de laatste jaren waren er begeleidingsnummers. Marjan: “Hidde maakte die allemaal zelf.” Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan nam het koor een eigen cd op en er werd meegewerkt aan een opname met een aantal andere Krimpense koren. “De laatste uitvoering was in maart 2020 op de dag dat het koor 12,5 jaar bestond. Achteraf dus een historisch optreden. Daarna is vanwege corona alles geannuleerd. Er stonden op dat moment nog elf uitvoeringen in onze agenda. Het opnieuw opstarten na de coronaperiode heeft zowel Hidde als ons als bestuur heel veel energie gekost.”

Afsluitend: “Wij zouden het leuk vinden als er door de kinderen gezongen kan blijven worden. Dus mocht er iemand een kinderkoor in de regio willen oprichten, dan zullen wij onze leden altijd hierover inlichten.”

Het allerlaatste optreden van kinderkoor De Regenboog is op zaterdag 11 juni. Dan werkt het mee aan een concert in kerkelijk centrum De Rank aan de Albert Schweitzerlaan 8 in Krimpen aan den IJssel. Opbrengst is voor het bouwfonds van De Ark. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via samenintouw@gmail.com (10 euro; t/m 12 jaar: 2,50 euro). Indien voorradig ook nog te koop voor aanvang van het concert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie