PvdA Krimpenerwaard stelt vragen over buitensporige winstmarges in jeugdzorg.
PvdA Krimpenerwaard stelt vragen over buitensporige winstmarges in jeugdzorg. Foto: Stockfoto 123RF

PvdA Krimpenerwaard stelt vragen over buitensporige winstmarges in jeugdzorg

Algemeen 249 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Sandro Kovacic (24) van de PvdA wil opheldering over de winstpercentages van jeugdzorgaanbieders in de Krimpenerwaard. Recent bleek dat landelijk zes op de tien jeugdzorgaanbieders buitensporig veel winst maken.

Bij het landelijke onderzoek kwamen percentages voor van meer dan 10 procent, terwijl 3 tot 7 procent de norm is in de zorgsector. Dit bleek na een analyse van ruim 2000 jeugdzorgaanbieders. “Aangezien dit fenomeen zes van de tien jeugdzorgaanbieders betreft, is de kans groot dat dit ook in Krimpenerwaard gebeurt”, aldus Kovacic. De zorg hoort een dienst te zijn waarbij de hulpvraag van inwoners centraal staat en niet hoe je als zorgaanbieder meer geld kunt verdienen aan hulpzoekers, aldus het PvdA-fractielid. “Als je ziet dat er steeds meer jeugdzorgaanbieders zijn en tegelijk dat zij steeds grotere winsten boeken, dan vragen wij ons af of de marktwerking niet doorgeschoten is in de jeugdzorg.”

Zowel het Rijk als de gemeenten hebben een verantwoordelijkheid om buitensporige winsten in de zorg aan banden te leggen. Gemeenten kunnen in contracten met aanbieders en in verordeningen randvoorwaarden en harde criteria opnemen om winsten te beperken.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie