• Maria Roelofsen met het portret van haar zus Alie Spruit-Roelofsen.
• Maria Roelofsen met het portret van haar zus Alie Spruit-Roelofsen. Foto: Huub Lakerveld

‘Geen rust tot Alie terecht is’

Algemeen 4.918 keer gelezen

REGIO • Alie Spruit-Roelofsen is sinds 1988 vermist en haar zus Maria Roelofsen zet zich nog altijd met ziel en zaligheid in voor de zoekactie, hoewel er nu wat tegenslagen zijn bij het onderzoek. “Ik weiger op te geven en zal altijd blijven zoeken”.

De tafel in het huis van Maria Roelofsen uit Capelle ligt bezaaid met krantenknipsels. Alle artikelen zijn gewijd aan de vermissing van haar zus Alie Spruit-Roelofsen, die op 23 januari 1988 verdween in Haastrecht en daarna niet meer gezien is. Maria kent maar één getuigenverhaal; het verhaal van haar zwager, de man van Alie. Hij vertelde dat Alie met de fiets vertrok na een ruzie tussen de twee. Na een zoektocht kort na haar verdwijning werd het angstvallig stil, totdat een coldcase team de zaak in 2013 oppakte. Daarbij werden alle hoeken en kieren van de boerderij waarin Alie met haar man en vijf kinderen woonde doorzocht. Het team zocht onder meer naar bloedsporen, maar ook na DNA-onderzoek was er geen link die naar Alie leidde.

Niet genoeg gedaan

Op de vraag of er genoeg is gedaan om Alie op te sporen antwoordt Maria resoluut: “Nee, zeker in het begin niet. De politie heeft met sonarapparatuur in weilanden gezocht, is rondgevlogen met een helikopter en heeft gedregd in omringende sloten en de IJssel. Maar er is vervolgens te weinig rondvraag gedaan onder buurtbewoners en mijn zwager is erg kort verhoord”. Al speelde technologie ook een rol in het verhaal. “Er waren toen nog niet overal camera’s en mobiele netwerken bestonden nog niet; het volgen van een persoon was veel moeilijker dan tegenwoordig. Ook raakte het dossier kwijt na een fusie van regionale politiekantoren. Toen was ik dus mijn zus en het dossier kwijt”.

Onderzoek loopt spaak

Maar ook in 2021 loopt Maria Roelofsen nog tegen problemen aan. “In maart is opnieuw gezocht naar Alie in een vijver in Haastrecht omdat er nieuwe tips binnengekomen waren. Er ligt een veenlaag op de bodem en daarin blijven stoffelijke overschotten langer intact. 

Na de zoektocht in maart is het onderzoek opnieuw stil komen te liggen. Maria is daar teleurgesteld over en hoopt dat het onderzoek toch snel weer hervat kan worden.

Studenten

Allerlei wilde verhalen over Alie’s verdwijning deden de ronde. Zo zou zij naar Gouda zijn gefietst en op een trein naar Amsterdam zijn gestapt, om nooit meer terug te keren. Het merendeel van de geruchten is ontkracht door een groep studenten van de Mandeville Academy in Gouda. Zij namen de zaak onder de loep en plozen alles uit, van spoorboekjes uit die tijd tot zelfs de windrichting op de bewuste avond van de verdwijning. Als Alie daadwerkelijk per fiets vertrokken zou zijn na een woordenwisseling, was zij zeer waarschijnlijk richting Gouda gefietst omdat “iemand met ruzie altijd met de wind mee fietst”. Uiteindelijk kwamen er geen aanwijzingen uit het onderzoek van de studenten, maar veel verzonnen verhalen werden zo wel van tafel geveegd.

Misdrijf

Inmiddels is Maria Roelofsen ervan overtuigd dat zij Alie niet meer levend zal aantreffen en dat haar zus is omgebracht. Zij heeft deze gedachte sinds het coldcase team acht jaar geleden de boerderij volledig uitkamde. “Ik ken mijn zus goed genoeg om te weten dat zij haar kinderen nooit in de steek zou laten en terug zou keren naar de boerderij in Haastrecht. Als zij zichzelf van het leven had beroofd, was zij allang teruggevonden. Zoiets kun je niet verbergen en wordt meestal snel ontdekt”.
Alie is officieel doodverklaard. “Zolang een persoon niet doodverklaard is, lopen zaken zoals verzekeringen, rekeningen en hypotheken door”, vertelt Maria. “Daarvan wordt misbruik gemaakt; mensen laten zich opzettelijk als vermist opgeven om zo hoge schulden te ontlopen. Maar de goeden lijden onder de kwaden, want voor lang vermiste personen wordt geen uitzondering gemaakt”.

Actief betrokken

Maria Roelofsen is als een van de weinigen in haar familie actief bezig met het opsporen van haar zus. Veel familieleden hebben zich erbij neergelegd dat Alie overleden is en niet meer gevonden wordt. Hoewel dat niet altijd meevalt, zegt Maria dat iedereen het recht heeft op een eigen benadering en verwerking. Bovendien ontvangt zij veel steun van vrienden en kennissen.

Om ervaringen te delen met lotgenoten en er voor anderen te zijn, heeft Maria lezingen gegeven voor Slachtofferhulp en is zij aangesloten bij de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV). Zo is zij ook in contact gekomen met de naasten van de vermiste Tanja Groen en de in juli doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Deze bijeenkomsten gaven en geven Maria kracht om verder te blijven zoeken. “Het is zaak om de vermissing onder de aandacht te blijven brengen, aan de boom te blijven schudden. Want Alie vloeit stilzwijgend weg als er niet meer over haar gepraat wordt”.

Vermissingszaak Alie Spruit-Roelofsen

• Alie Spruit-Roelofsen is vermist sinds 23 januari 1988. Zij was toen 36 jaar oud en woonde aan de Provincialeweg Oost in Haastrecht.

• Heeft u informatie of tips in deze vermissingszaak? Bel met de opsporingstiplijn op 0800-6070 (gratis), Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 088-661 7734, Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 (gratis) of mail naar coldcase@politie.nl.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden