• Pieter Paans kijkt vanuit het hoofdkantoor van Fokker over Papendrecht uit.
• Pieter Paans kijkt vanuit het hoofdkantoor van Fokker over Papendrecht uit. Foto: Suzanne Heikoop

Pieter Paans burgemeester in Krimpenerwaard: ‘Meant to be’

Algemeen 794 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Papendrechtse wethouder Pieter Paans ziet ernaar uit om op 20 januari 2022 burgemeester te worden van de gemeente Krimpenerwaard. “Het is een mooi, dienend ambt.”

Het lijkt op een zorgvuldig geplande volgende stap in de carrière van Pieter Paans: na twee periodes als wethouder, eerst in de Hoeksche Waard en nu in Papendrecht, wordt hij burgemeester. Voor Pieter ligt dat anders. “Ik zat echt niet in een vacaturebank te kijken voor burgemeesters”, vertelt hij. “Maar soms komen er dingen op je pad en dan heeft het zo moeten zijn.” Het klinkt enigszins cryptisch, maar voor Pieter Paans is het volkomen logisch. Hij gelooft niet in het toeval en omschrijft zijn aanstelling als burgemeester van Krimpenerwaard als ‘meant to be’. Oftewel; het heeft zo moeten zijn.

Getipt
Pieter werd voor de vacature van burgemeester getipt door iemand uit het gebied. “Ik wil niet ingaan op wie dat was.” Maar toen hij erover na ging denken, groeide het verlangen om daar aan de slag te gaan. De familie van zijn vrouw Carin komt uit Krimpen aan de Lek en zij had net als Pieter een goed gevoel bij deze uitdaging. Pieter: “Ik heb de keuze om te solliciteren samen met mijn vrouw gemaakt. Als zij er niet achter had gestaan, had ik het niet gedaan. Het verleden heeft daarin ook zeker een rol gespeeld. Het voelde gewoon goed.”

De structuur van Krimpenerwaard komt overeen met de Hoeksche Waard, waar Pieter nu nog woont en waar hij van 2014 tot 2018 ook wethouder is geweest. De combinatie van de landelijke inrichting, de meerdere kernen en hun inwoners spreken hem enorm aan. De affiniteit met het midden kleinbedrijf , de agrarische sector en de binnenvaart waren een extra reden om te reageren op deze vacature.

Werk is nooit klaar
Op de vraag of hij dan nu klaar is in Papendrecht, antwoordt Pieter gedecideerd: “Papendrecht is nooit klaar. Het werk in het gemeentebestuur is sowieso nooit klaar. Je bent altijd een schakel in het geheel. Ik kijk er met veel genoegen op terug dat ik in Papendrecht zo’n schakel heb kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij de bezuinigingen die helaas nodig zijn of de uitbreiding van Fokker. Het is natuurlijk jammer dat je niet de oplevering meemaakt van dingen die je in gang gezet hebt, maar het geeft veel voldoening als je ziet en hoort dat je van waarde bent geweest.”

Pieter omschrijft zijn vierjarige periode als wethouder in Papendrecht als ‘meer dan werk’. “Ik heb hier vriendschappen voor het leven opgedaan. Want als ik ergens ben, dan ben ik er ook. Wanneer ik een dossier onder ogen krijg, dan wil ik ter plaatse gaan om te kijken hoe het eruit ziet en wie ermee te maken hebben. Ik ga niet af op een stuk papier, ik wil spreken met de mensen. Ontmoeting is het mooiste van het leven.” Mede daarom is hij in de afgelopen jaren lid geworden van de loopgroep bij AV Passaat. Daarmee wil hij graag doorgaan, ook als hij straks burgemeester is van de Krimpenerwaard.

Pieter gaat Papendrecht dus niet helemaal loslaten, maar hij wil zich tegelijkertijd helemaal geven aan zijn nieuwe gemeente. “We hebben de intentie om ons zo snel mogelijk te vestigen in de Krimpenerwaard, maar we gaan wel eerst rustig uitvogelen welke kern het best bij ons past.”

Geen kloon
“Ik zie ernaar uit om mijn gaven en talenten in te zetten als burgemeester voor de gemeente Krimpenerwaard. Maar dat kan ik natuurlijk niet alleen. Daar heb je de raad, de rest van het college en de inwoners voor nodig. Wat voor soort burgemeester ik precies zal worden, dat weet ik niet. Ik heb verschillende burgemeesters meegemaakt, maar zal geen kloon worden van een andere burgemeester of iemand proberen na te doen. Iedereen doet het op zijn of haar eigen wijze. Ga er maar vanuit dat ik niet altijd in een driedelig grijs pak zal rondlopen, maar ook in mijn sportkleren.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie