• Met de puin als achtergrond reikt Renata de Groot de cheque uit aan Kees-Jan de Haay, één van de door de brand getroffen ondernemers. (foto: Jan Timmer)
• Met de puin als achtergrond reikt Renata de Groot de cheque uit aan Kees-Jan de Haay, één van de door de brand getroffen ondernemers. (foto: Jan Timmer) Foto: Jan Timmer

Cheque van 45.000 euro (!) voor door brand getroffen ondernemers Lekkerkerk

Algemeen 1.058 keer gelezen

LEKKERKERK • De achttien door de grote brand van 30 mei jl. getroffen ondernemers van bedrijventerrein Lekkerkerk werden donderdagavond aangenaam verrast met een cheque van liefst 45.000 euro. 

Namens Ondernemers Coöperatie Lekkerkerk – de organisator van de inzamelingsactie- waren Renata de Groot en Cees de Vries met de cheque aanwezig op de plek waar vier maanden geleden de allesverzengende brand woedde. De betrokken ondernemers waren diep onder de indruk van het totaalbedrag.

“Deze actie was sowieso hartverwarmend,” luidt de eerste reactie van Kees-Jan de Haay - hij zag zijn bouwbedrijf én timmerfabriek in rook opgaan- op de actie. “Het doet je goed als je ziet en voelt hoezeer de Lekkerkerkers en zelfs mensen van buiten het dorp met ons meeleven. En dan zo’n bedrag: echt fantastisch!” 

Doorslaand succes
“We gingen uit van een paar duizend euro”, glimlacht Renata de Groot, één van de mensen achter de actie. “Maar het werd vijftien keer meer dan we ingeschat hadden. Een doorslaand succes dus én een teken dat Lekkerkerkers elkaar helpen als de nood aan de man komt.”

OCL zette de inzamelingsactie op touw onder zowel leden als niet-leden van de coöperatie. “Er is gul gegeven in de collectebussen in de winkels en online”, glimlacht Cees de Vries. “Het grootste bedrag kregen we binnen van een anonieme gever; dat was heel bijzonder. Ook hebben verenigingen activiteiten ondernomen om een mooi bedrag bijeen te brengen en waren er kinderen die geld in een potje kwamen inleveren. Het was prachtig om te zien.”

De 45.000 euro die bijeen is gebracht wordt besteed aan het verzachten van immateriële schade bij de getroffen ondernemers en wordt uitgekeerd volgens een verdeelsleutel die door de begunstigden zelf onderling is overeen gekomen. Ook de Lekkerkerkse brandweer, die zich twee dagen lang non-stop inzette om het vuur te bestrijden en na te blussen, werd daarin meegenomen. Het korps mag op een mooi bedrag rekenen als dank voor de enorme inzet.

Improviseren
“Het is fantastisch dat je dorpsgenoten zoiets voor ons op touw hebben gezet”, toont Leon Kok – hij runt een bedrijf in afvalcontainers vanuit het Lekdorp- zijn dankbaarheid voor de vrijgevigheid van zijn dorpsgenoten. “Inmiddels hebben gelukkig de meeste ondernemers na de brand de draad weer opgepakt, soms met flink wat improvisatie. Ik ook. Maar de gedachten gaan nog regelmatig terug naar die 30ste mei. Ook op het vlak van de verzekering en herbouw van onze bedrijven word je er uiteraard nog veel mee geconfronteerd. Er is nog best veel niet bekend.”

Collega-ondernemer Dirk de Mik is ontroerd door de inzamelingsactie. “Ik spreek namens ons allemaal als ik de OCL en al die mensen die gedoneerd hebben enorm wil bedanken. Voor hun gift én voor hun betrokkenheid. Ik heb in de gauwigheid berekend dat er per dorpsgenoot gemiddeld zo’n 7 euro is gedoneerd. Dat is toch heel bijzonder. Het is een cheque van héél Lekkerkerk. Ja, dat doet me veel. Heel veel.”

Jan Timmer

• Met de puin als achtergrond reikt Renata de Groot de cheque uit aan Kees-Jan de Haay, één van de door de brand getroffen ondernemers. (foto: Jan Timmer)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie