• Het pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk.
• Het pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk. Foto: Floris Bakker

Omwonenden balen van verpauperde woning aan Voorstraat Lekkerkerk

Algemeen 1.035 keer gelezen

LEKKERKERK • Omwonenden vinden dat het beschermd dorpsgezicht van Lekkerkerk in gevaar komt door de verpauperde staat van het pand aan de Voorstraat 144. Bovendien is de veiligheid in het geding. 

“Volgens de Woningwet is elke woningeigenaar verplicht zijn bezit goed te onderhouden en alle noodzakelijke reparaties uit te voeren, die nodig zijn voor de veiligheid van de omgeving. Wanneer hieraan geen gehoor wordt gegeven, kan een gemeente de woning onbewoonbaar verklaren”, meende Frits Nicolaas, buurman van het betreffende pand. 

Hij deed dinsdag, mede namens enkele andere omwonenden, zijn verhaal bij de commissie Ruimte en Financiën.

Arbeidsmigranten
Het pand, waarin eerder een winkel was gevestigd, werd vervolgens gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Nicolaas, die in 2020 de woning ernaast kocht: “Wat mij direct opviel was de slechte staat van onderhoud van het pand op nr. 144 en de vele mensen die hierin verbleven. Er waren overal kamertjes getimmerd om zoveel mogelijk arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. Gemiddeld verbleven er tussen de tien en twaalf personen, die ieder 400 euro per maand betaalden.”

Leeg
De omwonenden startten een petitie en vroegen uitgebreid aandacht voor deze ongewenste praktijken, waarna het pand sinds december 2020 leeg staat.

“De kozijnen en ramen zijn kapot, de schoorsteen staat steeds schever en de achterdeur is slecht afgesloten. Direct toezicht van de eigenaar ontbreekt, reden waarom we ons als omwonenden steeds onveiliger voelen. Enkele weken geleden nog heb ik twee jongetjes die de ramen stonden in te slaan hun hamer afgenomen”, aldus Nicolaas.

Volgens de inspreker reageert de gemeente niet of nauwelijks op meldingen. “Wij horen al maanden dat er gewerkt wordt aan een oplossing en worden zo aan het lijntje gehouden.”

Niet zomaar
Wethouder Leon de Wit bestreed die lezing dinsdagavond: “Ik heb onlangs nog tweemaal uitgebreid telefonisch contact gehad met de heer Nicolaas, maar er is niet zoveel wat we als gemeente kunnen betekenen. Er zijn meer woningen in de Krimpenerwaard in slechte staat en onbewoonbaar verklaren gaat niet zomaar. Wel treden we op als de veiligheid in het geding is.”

Burgemeester Cazemier, portefeuillehouder veiligheid, voegde er aan toe de BOA’s opdracht te geven het pand (weer) meer in de gaten te houden.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie