• Kaart met zoekgebieden voor duurzame energieprojecten in de regio Midden-Holland.
• Kaart met zoekgebieden voor duurzame energieprojecten in de regio Midden-Holland.

Krimpenerwaard in RES 1.0: zon boven wind

Algemeen 831 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeenteraad van Krimpenerwaard is dinsdagavond unaniem akkoord gegaan met de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0. De fracties spraken zich uit tegen windmolens in de polder, maar voor zonne-energie.

Krimpenerwaard zet in de zoektocht naar het grootschalig opwekken van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen in op ‘zon op dak’, boerenerfmolens, kleinschalige zonnevelden (0,5 ha), zonneweides langs de N210 én op agrarische grond aan de westzijde van de Krimpenerwaard. Grootschalige windenergie sluit Krimpenerwaard uit.

Concreet
In een volgende fase -RES 2.0, dat voor 2023 klaar moet zijn-, is het bedoeling om de ‘zoekgebieden’ te concretiseren en betrokkenen (grondeigenaren en omwonenden) en overige belangstellenden nadrukkelijker bij de discussie te betrekken.

Daar hamerden de raadsleden dinsdagavond ook in meerderheid op. Van participatie door inwoners is mede vanwege corona de afgelopen periode weinig terechtgekomen.

Haast
Haast was geboden dinsdag, want de RES 1.0 moet uiterlijk 1 juli zijn ingediend bij het Nationaal Programma RES.

Dat leidde, ondanks ruim 20 (!) moties/amendementen, tot een rappe afhandeling van de vergadering, Daar was niet iedereen van gediend. Heleen Vogel (VVD): “Democratische besluitvorming mag niet ondergeschikt raken aan een te halen deadline.’

Agrariërs
Eric Koelewijn (SGP) was niet enthousiast over zonneweides langs de N210, -‘al betreft het gelukkig wel gemeentegrond’-, maar was nog minder te spreken over de nu uitgezette zoekgebieden voor zonneweides op agrarisch terrein bij Krimpen aan de Lek: “Dat vinden we als SGP onbegrijpelijk en daar zullen we ook op tegen zijn.”

Wethouder Bert Bening zag het anders: “Het betreft kleinschalige zoekgebieden, die ook kansen bieden voor de betrokken agrariërs. Bovendien halen we onze doelstelling niet met alleen zon op dak.”

Taak
Bij de RES hebben de diverse regio’s in Nederland een taakstelling. Voor Midden-Holland, waartoe gemeente Krimpenerwaard behoort, is dat 0,435 TWh hernieuwbare elektriciteit op land per jaar vanaf 2030, om vanaf 2050 volledig afscheid te nemen van fossiele energiebronnen.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden