• De jubilerende huisarts Hans Kruijt.
• De jubilerende huisarts Hans Kruijt. Foto: wijntjesfotografie.nl

Jubilerende huisarts Hans Kruijt in Polsbroek prima op z’n plek

Algemeen 1.865 keer gelezen

POLSBROEK • Huisarts Hans Kruijt uit Polsbroek viert zaterdag 1 mei zijn 25-jarig jubileum op een bescheiden wijze. Recentelijk ontving de goedlachse dorpsdokter nog 350 gelukswensen van zijn patiënten voor zijn 60ste verjaardag. Kruijt is van plan tot zijn pensioen als arts in Polsbroek te blijven werken.

In het Polsbroekse Medisch Centrum aan de Jonglevenweg voelt Hans Kruijt zich helemaal thuis. De voormalige brandweerkazerne is een laagdrempelige huisartsenpraktijk, die voor dagelijkse consulten goed bereikbaar is. “Het medisch centrum bevordert de leefbaarheid in het dorp,” merkt de Polsbroekenaar op. “De huisarts is voor iedereen dichtbij.”

Kabouter
Na zijn studie Geneeskunde volgde Hans Kruijt - na een aantal banen in verschillende ziekenhuizen op diverse afdelingen - de opleiding voor huisarts. Hij wist al van tevoren, dat hij wilde praktiseren in een dorp.

“Ik deed veel ervaring op,” zegt Hans Kruijt, die een prima verteller is. “Ik was zelfs enige tijd arts in de Efteling, waar toentertijd al 30.00 bezoekers per dag kwamen. Ik had het daar best druk en moest zelfs iemand reanimeren, maar het behandelen van een overspannen kabouter – die lui in die pakken worden zo vaak door kinderen gepest en deze persoon kon daar niet tegen - is me als anekdote bijgebleven.”

Waarnemer
“Mijn eerste waarneming, die maar een week duurde, was in Polsbroek,” vervolgt de prille zestiger. “In Lopik werkte ik ook enige tijd. Toen ik de kans kreeg - na twee jaar als waarnemer gewerkt te hebben - om de vertrekkende dokter Bongers op te volgen, hoefde ik niet lang na te denken. De mentaliteit van dorpsbewoners staat mij aan. De afgelopen 23 jaar zijn voorbij gevlogen. Alle lichamelijk en psychische klachten zijn in mijn praktijk de revue gepasseerd. Opvallend vind ik het hoe gemakkelijk de mensen uit Polsbroek en omliggende dorpen, die mij als huisarts hebben, het gesprek aangaan.”

Apotheek
In de ruim twee decennia, die Hans Kruijt werkzaam is in Polsbroek, is er qua organisatie veel vooruitgang geboekt. De automatisering bracht net als het inzetten van de HAP verlichting. “Een kwaliteitsverhoging heb ik kunnen bereiken door opleidingen te volgen. Ik ben apotheekhoudend en daarvoor is gekwalificeerd personeel inzetbaar. De coronaperiode maakte het werk voor mij en mijn collega’s bijzonder zwaar. De eerste patiënt, die ik moest behandelen was erg ziek. Er lag al een protocol klaar voor het geval artsen zouden ‘wegvallen’. Dat is gelukkig niet in werking getreden. Het vaccineren verloopt volgens plan. Aankomende vrijdag krijgt de laatste groep personen tussen 60 en 65 jaar van mijn praktijk een vaccinatie.”

Wim Kroone

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden