• Violetta van der Laan.
• Violetta van der Laan. Foto: wijntjesfotografie.nl

Violetta van der Laan genomineerd voor Docent Duits van het Jaar

Algemeen 677 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Violetta van der Laan-Grabowski, docent Duits aan het Schoonhovens College, is genomineerd voor de landelijke verkiezing 'Docent Duits van het jaar 2020'.

De Schoonhovense is na beoordeling van de vakjury doorgedrongen tot de finale, waarin zij het opneemt tegen Marijke Verbree (Antonius College uit Gouda) en Nick van Lith (Bernrode gymnasium uit Heeswijk-Dinther). Het publiek kan via internet (machmit.nl) z'n stem uitbrengen op haar of zijn favoriet.

"Ik heb een hoop positieve reacties gehad op school en in mijn omgeving", zegt Violetta, die indruk maakte met haar 'Sprachstadt Deutsch'. Daarin werden leerlingen uitgedaagd om in gesprek te gaan met docenten, die voor deze gelegenheid een fictief restaurant runden, een modewinkel bestierden, een vermissing op het politiebureau noteerden of een treinkaartje verkochten.

"Spreken in het openbaar is geen geringe opgave voor deze jongeren, maar zo heb je meer aan de Duitse taal dan alleen woordjes leren of naamvallen opdreunen. Duits is een levende taal. Daarom wordt theorie steeds afgewisseld met praktijkopdrachten. Dat vereist durf van de leerlingen, maar ze steken er veel van op."

De activiteit van Violetta van der Laan werd eerder gesignaleerd door het prestigieuze Goethe Institut. Ze kreeg ook aandacht van enkele Duitse bladen. 'Sprachstadt Deutsch' is een vast onderdeel van haar lesprogramma. Tweedeklassers gaan aan de slag met 'Ein ganz normaler Tag', waarin het daadwerkelijke gesprek opnieuw de hoofdmoot voert.

De uitslag van de verkiezing wordt op 3 april in Amsterdam bekendgemaakt tijdens een congres over de Duitse taal. Violetta van der Laan geeft dan ook een workshop aan haar collega's. "Dat was al eerder afgesproken", lacht ze.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie