• Olivier Vos in actie tijdens het NK in Veenendaal.
• Olivier Vos in actie tijdens het NK in Veenendaal. Foto: aangeleverd

Vos pakt opnieuw titel bij NK Rubiks kubus

Algemeen 821 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Olivier Vos prolongeerde afgelopen weekend bij het Nederlands Kampioenschap Rubik's kubus in Veenendaal zijn titel '3x3x3 blindfolded'. De 15-jarige Krimpenaar wist zijn kubus in een tijd van net onder de 34 seconden op te lossen. En dat geblinddoekt.

Dat deed hij in het verleden nóg sneller. Olivier's persoonlijke én tevens Nederlandse record ligt onder de 23 seconden. De Krimpenaar raakte drie jaar geleden gefascineerd door het oplossen van de vierkante puzzel. Hij vond een Rubik's Cube uit de jaren 80 bij zijn oma Coby op zolder. Het leek hem een onmogelijke uitdaging, maar daarom wilde hij het juist leren. Met veel doorzettingsvermogen en instructies op YouTube wist hij het onder de knie te krijgen. Tegenwoordig gebruikt Olivier speciale 'speed cubes: wedstrijdkubussen die heel snel kunnen draaien.  

Echte bèta's
De interesse voor de sport wordt steeds groter. Deden er in 2005 vierentwintig mensen mee aan het NK, dit jaar was er in Veenendaal plaats voor 250 'cubers'. Het gaat om slimme jongens en meisjes, echte bèta's, die goed zijn in wiskunde, econometrie of ICT. Toch hoef je geen Einstein te zijn om te speedcuben. Iedereen kan het oplossen van een kubus leren.

Maar dat geldt niet voor het geblinddoekt oplossen van een kubus, een speciale discipline binnen de sport die ook deel uitmaakt van het NK. Veel hele goede speedcubers kunnen niet blind cuben. Je moet er een enorm goed geheugen voor hebben en goed kunnen visualiseren hoe je de kubus gaat oplossen. Zoiets valt niet te leren, dat is aangeboren.

www.kubuswedstrijden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app