• De plek op de Kattendijk waar in één week tijd twee auto's naar beneden reden.
• De plek op de Kattendijk waar in één week tijd twee auto's naar beneden reden. Foto: Floris Bakker

Asfalt op dijk bij Gouderak blijkt veel te glad

20 sep, 17:00 Algemeen 845 keer gelezen

GOUDERAK • Volgens omwonenden is het bijna dagelijkse kost: auto's die in de slip raken en naast de dijk in Gouderak belanden. De oorzaak? Spekglad asfalt. "Het is wachten tot er gewonden vallen."

Dirk de Rek zat vorige week met zijn collega's van aannemingsbedrijf Bos in de keet te schaften toen hij een harde klap hoorde. In de bocht van de Kattendijk ter hoogte van voetbalclub vv Gouderak was een auto tegen het houten hek gereden om pas onderaan de dijk in het gras tot stilstand te komen. "Gelukkig mankeerde de bestuurder niks", aldus De Rek. Een paar dagen later was het opnieuw raak. Een 74-jarige automobilist maakte met zijn voertuig een schuiver en reed de dijk af. Ook deze keer bleef het bij materiële schade, maar de schrik zat er goed in.

Zeepbaan
Direct na het ongeval plaatste het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard borden langs de Kattendijk, om automobilisten te waarschuwen voor slipgevaar. De Rek vindt dat er meer moet gebeuren. "Dit is echt niet normaal. Al die ongelukken zijn tijdens of net na een regenbui gebeurd. Zodra het asfalt nat is, verandert het wegdek in een zeepbaan. Let maar op: bij de volgende bui is het weer raak." 

Piet Blanken, eigenaar van de nabij gelegen gastenboerderij De Appelgaard, maakt zich eveneens zorgen. Vorig jaar vonden er al de nodige slippartijen plaats. Toen reden er zes auto's de dijk voor zijn huis af. Dat hij telkens weer het hek moet repareren vindt -ie niet eens zo erg. Hij wijst op de Waal, de plas die achter de dijk ligt. "Die is zes meter diep. Je moet er niet aan denken dat iemand daar met zijn wagen in belandt."

Hij wil dat er een vangrail komt aan de binnenkant van de dijk. Dat blijkt lastig. "Een vangrail zou niet passen in de landelijke uitstraling van deze dijk. Kies dan voor een houten variant, net als langs de N228 tussen Haastrecht en Gouda."

De Kattendijk is niet de enige plek waar automobilisten het risico lopen op een schuiver. Ook bij de Middelblok gaat het regelmatig mis, tot ergernis van inwoner Henriëtte van Beek-Boers. Met name het rode asfalt blijkt spekglad. "Scooterrijders gaan er om de haverklap onderuit en auto's verliezen hun grip zodra het wegdek maar een beetje nat is. Levensgevaarlijk is het." 

Dijk dicht
Acht ongelukken telde ze in de laatste drie weken op de hele IJsseldijk. Reden voor haar om contact op te nemen met politie, de gemeente Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap. Tot ergernis van Van Beek-Boers nam geen van de partijen direct actie. "Als het om de veiligheid gaat schuiven ze de verantwoordelijkheid op elkaar af. Ik vind dat echt niet kunnen. De gemeente is net zo verantwoordelijk voor die veiligheid als de wegbeheerder, in dit geval het hoogheemraadschap. Doe er gewoon wat aan! Voor mij part gooi je die hele dijk dicht."

Woordvoerder Annefieke Pagnillo van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is bekend met de problemen op zowel de Kattendijk als de Middelblok. "We hebben waarschuwingsborden geplaatst en er geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Uit onderzoek is gebleken dat de gladheid wordt veroorzaakt door gladgeslepen steentjes. Hoe dat komt weten we niet, maar het is wel een urgent probleem waar we snel wat aan moeten doen. We willen natuurlijk niet dat er nog meer automobilisten de dijk af glijden. Zodra we een aannemer hebben gevonden, kunnen we daar aan de slag." 

   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie