• Lotje (l) en Annemart zijn klaar voor het nieuwe seizoen.
• Lotje (l) en Annemart zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Foto: Robert van der Hek

Italiaanse en Spaanse taalles in de polder

Algemeen 1.375 keer gelezen

SCHOONHOVEN/BERGAMBACHT • Lotje Lomme en Annemart Pilon delen de liefde voor de Italiaanse taal en willen die passie graag doorgeven. Inmiddels volgen vele leerlingen onderwijs bij taalschool Di' la tua ('Zeg het jouwe').

"Het Italiaans is een prachtige, melodieuze taal. Je kunt je daarin op een heel andere manier uitdrukken dan in het Nederlands. Italië zelf is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, waar ik graag over vertel", verklaart Lotje Lomme."

Annemart Pilon: "Ik ging vroeger met mijn ouders altijd al op vakantie naar Italië. De liefde voor het land, de taal en cultuur is er met de paplepel ingegoten."

Annemart vertrok na haar schoolopleiding zelfs naar Italië, om in Napels te gaan werken als au pair. Daar kon ze Italiaans uit de eerste hand leren. "Weer terug in Nederland heb ik Italiaans gestudeerd aan de Universiteit van Leiden en vervolgens Nederlandse les gegeven op de Universiteit van Napels."

Ze is na diverse studies en opleidingen naast docent ook afgestudeerd literair vertaler Italiaans-Nederlands. Reden om haar eigen taalbureau ('Sciptura') op te richten om voor zichzelf te kunnen lesgeven en vertalen. Ook het Spaans is voor haar overigens geen onbekende taal, maar daarover later meer.

Fonetica
Lotje Lomme komt eveneens bepaald niet onbeslagen ten ijs: "Ik heb twee jaar cultuurgeschiedenis gestudeerd aan de Università di Bologna en ben vervolgens teruggegaan naar Nederland om aan de Universiteit van Utrecht Taal en Cultuurstudies te studeren. Daarna heb ik me op de Italiaanse taal en geschiedenis gericht. Mijn meest recente studie is een cursus Italiaanse dictie en fonetica."

Toen ze in 2016 met haar gezin in Schoonhoven ging wonen richtte ze haar taalschool Di' la tua op. Ze vond in Annemart de ideale persoon om nauw mee samen te werken. "We hebben een breed aanbod", vertellen beiden. "Van een vakantie- of beginnerscursus tot een cursus Italiaans voor gevorderden."

Hobby
De redenen waarom iemand Italiaans wil leren of zijn taalkennis wil verdiepen zijn divers. Lotje en Annemart: "Allereerst vanwege vakantie naar Italië uiteraard of bijvoorbeeld omdat men daar een tweede huis heeft. Maar ook vanwege een uitwisseling of werk. Daarnaast zijn er mensen die gewoon een taal willen leren uit hobby. "

Afgelopen semester gaven ze aan leerlingen in vijf klassen les; komend seizoen zijn er negen klassen ingepland.

Na enkele omzwervingen heeft taalschool Di' la tua nu als vast onderkomen de Koningin Emmaschool in Schoonhoven-oost. Hier geeft Lotje Lomme ook les aan de leerlingen van de Plusklas. Daarnaast wordt er sinds begin dit jaar lesgegeven in IJsselstein.

Ondanks hun liefde voor de taal en het land, willen Lotje en Annemart niet alles verheerlijken wat met Italië te maken heeft. "Centraal staat de taal, maar in de teksten en video's die we behandelen komen allerlei onderwerpen aan de orde. Ook de minder leuke kanten, zoals de huidige problemen in Italië."

De nieuwe (avond)cursussen gaan op 16 september van start. Alle informatie staat op: http://www.dilatua.nl

Spaans
En wie liever Spaans als Italiaans leert, kan bij Annemart terecht. Zij keerde afgelopen jaar terug in Bergambacht na enkele jaren in Spaans Baskenland te hebben gewoond. "Hier heeft mijn man 2,5 jaar gewerkt", licht ze toe. "Het was voor mij een mooie gelegenheid om Spaans te leren. Daarnaast heb ik op de Universiteit in Bilbao Italiaanse les aan Spanjaarden gegeven."

Of ze niet in de war raakte van die twee verschillende talen? "Nee hoor", zegt ze geruststellend. "Italiaans en Spaans zijn elkaar verwant. Ze lijken op elkaar als Nederlands op Duits. Dat valt wel mee dus."

Eenmaal terug in Nederland geeft ze Spaanse les vanuit het Gezondheidscentrum in Bergambacht. Annemart: "Zowel conversatie, groepscursussen als privéles voor beginners en gevorderden. Het betreft een volledig Spaanse lesmethode in kleine groepen, van maximaal acht mensen."

Haar nieuwe cursussen starten op 18 september. Meer informatie hierover: http://www.spaanselesbergambacht.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app