• Opdringerige verkopers aan de deur leiden vaak tot irritatie.
• Opdringerige verkopers aan de deur leiden vaak tot irritatie.

Leefbaar Krimpen wil verkoop aan deur verbieden

Algemeen 557 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Als het aan Leefbaar Krimpen ligt komt er in Krimpen aan den IJssel een verbod op verkoop aan de deur. Boa's van de gemeente zouden het verbod moeten handhaven.

Inwoners klagen regelmatig over verkopers van bedrijven of instellingen die ongevraagd aanbellen om een product of dienst te verkopen. Leefbaar Krimpen pleit daarom voor een algemeen ventverbod. Dit om kwetsbare inwoners te beschermen en ter voorkoming van overlast en agressie aan de deur. 'Alleen de verkoop van bijvoorbeeld stroopwafels of oliebollen van lokale verenigingen, stichtingen of goede doelen moet worden uitgesloten van een dergelijk verbod', schrijft de partij in een initiatiefvoorstel.

Meldpunt
Leefbaar Krimpen ziet het invoeren van een ventverbod aan de deur als een eerste stap. Wat moet volgen is handhaving door de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Tevens moet er een meldpunt en telefoonnummer komen. Inwoners kunnen direct contact opnemen met het Team Handhaving als zij een overtreding van het ventverbod aan de deur constateren. 'Vervolgens kan nader worden bezien of er in concrete gevallen bestuurlijke boetes door de gemeente kunnen worden opgelegd aan de bedrijven of personen die zich niet houden aan het verbod.'

Het college van B en W is blij met het initiatiefvoorstel. Zij wijst op de landelijke wet- en regelgeving die er al is om consumenten te beschermen. Vooral de 'bedenktijd' in geval van het overrompelingseffect bij het venten van deur tot deur is een groot goed gebleken. Over de voorgestelde manier van handhaven door boa's is het gemeentebestuur wat minder enthousiast. Het organiseren hiervan is een taak van het college. Pas na het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wil het college kijken hoe de handhaving geregeld kan worden.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie