• Groepsfoto van deelnemers, begeleiders en wethouder Vente (l).
• Groepsfoto van deelnemers, begeleiders en wethouder Vente (l). Foto: wijntjesfotografie.nl

Veiligheidscertificaten voor werkzoekenden

Algemeen 505 keer gelezen

GOUDERAK • Met een veiligheidscertificaat op zak stap je makkelijker bij een toekomstige werkgever binnen. Dat was de inzet van de eendaagse cursus van eFBé Beveiliging voor tien werkzoekenden uit de gemeente Krimpenerwaard, die dinsdagmiddag werd afgerond met een schriftelijk examen.

Bouwbedrijf Van Wijnen uit Stolwijk bekostigde deze cursus voor de werkzoekenden. Dat gebeurde volgens afspraak met de gemeente Krimpenerwaard, die voor de aanpak van vier gemeentewerven een financiële bijdrage bedong onder de noemer 'social return on investment'. 

"Ofwel een percentage van de aanneemsom voor een maatschappelijk doel: het bijscholen, trainen of aannemen van werklozen", legde wethouder Jan Vente uit op het kantoor van eFBé aan het Middelblok in Gouderak.

Hij gaf toe dat hij deze bijzondere regeling had afgekeken van de gemeente Rotterdam, die op deze manier de lokale arbeidsmarkt in beweging wil krijgen om vacatures te vervullen. "Die aanpak spreekt ons aan. Er lopen nu nog teveel mensen langs de zijlijn, terwijl diverse bedrijven schreeuwen om arbeidskrachten. Veilig werken is in veel branches een noodzakelijk onderdeel. Daarom zetten we met deze cursus een eerste stap. Deze mensen hebben in ieder geval een voorsprong genomen met het behalen van hun certificaat. Hun basisopleiding is gelukt."

Toch waren niet alle werkzoekenden tevreden. Twee Syrische broers waren gezakt en wezen nadrukkelijk op de taalbarrière. "Nederlands is een moeilijke taal. Wij kennen veel begrippen niet en hebben meer tijd nodig om de oefenstof te leren. Deze dag was tekort om een VCA-certificaat te krijgen. Dat was voor ons een teleurstelling."

Bekend
Hun klacht kwam cursusleider Fred Bennink bekend voor. "Tegenwoordig kan je in zestien talen examen doen, maar je kan niet alle termen exact in het Arabisch vertalen. Het leren van onze taal is bijna een vereiste om verder te komen voor deze werkzoekenden, die overigens zeer kundige timmerlieden zijn. Ik heb fraaie foto's gezien van deuren en kasten. Ze willen heel graag aan de slag, maar lopen tegen regels op."

Bennink gaf aan dat de voorheen laagdrempelige cursus naar een hoger niveau is getild. "De regelgeving is in de loop der jaren strenger geworden. Veiligheid is een heel belangrijk onderwerp. In deze cursus draait het vooral om zelfbescherming en het signaleren van gevaren."

Voor betrokkenen was het ook een moment om ervaringen te evalueren. "Als blijkt dat cursisten te weinig tijd hebben om te kunnen slagen, moeten we hen misschien meer ruimte geven", stelden wethouder Vente en projectleider Bob Mesman van de afdeling Sociale Zaken. "Als we hun een kans bieden, moeten de voorwaarden kloppen. Daar gaan we naar kijken."

Projectbegeleider Maarten Jan van der Heijden, die namens bouwbedrijf Van Wijnen de bijeenkomst bijwoonde, was content met de besteding van de bijdrage van zijn baas. "Dit stimuleert werkzoekenden om zich met een belangrijk certificaat te presenteren. Daar zijn ze zichtbaar trots op."

Pieter van der Laan
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie