• Nikki van der Velden.
• Nikki van der Velden. Foto: aangeleverd

Oud-Lekkerkerkse aan basis 'iSTEPup’

Algemeen 1.707 keer gelezen

LEKKERKERK • Nikki van der Velde is één van de oprichters van iSTEPup, een stichting die studenten uit lage inkomenslanden een studiebeurs verleent om medisch beroepsonderwijs te volgen.

Het ontbreekt deze jonge mensen vaak aan geld om een opleiding tot verpleegkundige, verloskundige, arts of apotheker te volgen. Zonde, vindt Van der Velde, opgegroeid in Lekkerkerk en werkzaam als arts-onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam, "want vaak gaat het om talentvolle, ambitieuze jongeren. Een beurs kan hen enorm helpen."

Dichtbij
Het was een oud-huisgenoot van Van der Velde, die op het idee kwam om een stichting op te richten. "Als tropenarts in Afrika leerde hij de gezondheidszorg in lage inkomenslanden van dichtbij kennen. In veel van die landen zijn internationale hulporganisaties actief. Die starten tijdelijk gefinancierde projecten om ziekten te bestrijden. Maar bestrijding van ziekten als malaria, hiv of tuberculose is nauwelijks mogelijk zonder toegang tot basisgezondheidszorg. En die projecten vanuit 'het Westen' gaan daarin niet voorzien."

Van der Velde kan het weten. Tijdens haar studie liep ze coschappen in onder andere Zuid-Afrika en verrichtte ze vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in Kameroen. "Ik heb daar zelf ondervonden welke voor- en nadelen er zitten aan het bieden van (tijdelijke) internationale gezondheidshulp in een ontwikkelingsland. Door jonge en talentvolle studenten te ondersteunen met een beurs draag je als stichting bij aan de opbouw van de basisgezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen."

Sinds de oprichting in februari heeft de iSTEPup al twee studenten kunnen ondersteunen. Het collegegeld (jaarlijks zo'n 1.000 euro) maakt de stichting over aan lokale en erkende trainingsinstituten. "Ook zorgen wij voor een buddy, die de student begeleidt tijdens zijn of haar studie, waardoor er minder kans is op uitval."

Onlangs greep de stichting net naast de Albert Schweizerprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste idee om de gezondheid in Afrika te verbeteren en goed voor 5.000 euro.

iSTEPup zat niet bij de pakken neer en begon een zogenaamde 'kickstart'-actie. Dit om 10.000 euro in te zamelen. "Met ruim 1.500 euro zijn we al aardig op weg, maar we kunnen nog wel wat hulp gebruiken."

Wie wil doneren, kan een kijkje nemen op de website: http://www.i-step-up.com

Floris Bakker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie