• Vincent en David van Goch in het eerste tiny house van de Krimpenerwaard.
• Vincent en David van Goch in het eerste tiny house van de Krimpenerwaard. Foto: Jan Timmer

Eerste tiny house van Krimpenerwaard staat in Ouderkerk

Algemeen 4.666 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • De Krimpenerwaard heeft zijn eerste tiny house. Ouderkerker Vincent van Goch bouwde het huisje zelf en plaatste hem aan de Kerkweg.

Klein maar o zo fijn. Zo mag je het tiny house van Vincent van Goch gerust betitelen. Zijn op een trailer gebouwde huis(je) is 7.20 meter lang en 2.50 breed, maar beschikt desondanks, dankzij een uitgekiende indeling en de maximale benutting van de beschikbare ruimte, over alles wat je ook in een huis van normale afmetingen verwacht: een gecombineerde zit- en eethoek, een keuken, een werkhoek, een slaapvertrek, een badkamer en bergruimte.

We treffen Vincent en zijn zoon David in hun mobiele stulpje aan de Kerkweg, nét buiten Ouderkerk. Buiten giert de wind over het perceel. Binnen is het behaaglijk en vooral... knus. Ook Ton Thuis is aangeschoven. En dat is niet zomaar. De oud-wethouder van de gemeente Capelle aan den IJssel is groot fan van het tiny house-project van Van Goch én vurig pleitbezorger van het tiny house-fenomeen. "Er is een geweldige toekomst weggelegd voor het tiny house", meent Thuis. "Ideaal voor starters op de woningmarkt, al was het alleen al vanwege de aanschafprijs. Voor 40.000 euro heb je er al één. Veel gemeenten zijn al concreet bezig om ruimte te realiseren om tiny houses te plaatsen. De gemeente Krimpenerwaard zou dat ook moeten doen. Neem de tiny houses op in je Woonvisie, zou ik ze willen adviseren. Het is een markt die zich razendsnel ontwikkelt."

Volkstuinperceel
Vincent van Goch plaatste zijn eigen, zelfgebouwde tiny house op zijn volkstuinperceel in Ouderkerk. "Ik heb serieuze plannen om er straks te gaan wonen", glimlacht de Ouderkerker, van professie uitvoerder bij bouwbedrijf De Vries & Verburg in Stolwijk. "Ik zat al veel op mijn landje en bedacht me dat het veel mooier zou zijn als ik er ook zou gaan wonen. Door er een tiny house te bouwen kon ik die droom in vervulling brengen. Ik kocht een trailer en ging in maart van dit jaar aan de slag. Het project bevindt zich nu in de eindfase. Met zonnepanelen op het dak en een waterzuiveringsinstallatie erbij ben ik straks klaar én selfsupporting."

Het 3.500 kilo wegende huis op wielen is goedgekeurd om over de weg vervoerd te worden. "Als je een auto met voldoende trekkracht hebt, kunt je 'm zo aankoppelen", stelt Vincent's zoon David grijnzend vast. "Je kunt hem dus overal neerzetten." Het tiny house van de familie Van Goch trekt ondertussen steeds meer bekijks. Het zijn vooral fietsers en wandelaars die stil houden als ze het huisje zien. "Er stappen er heel wat af om zich te late informeren", zegt Vincent van Goch. "Dat vinden we leuk! Ik ben nu de eerste die er één heeft, wat mij betreft volgen er meer. Nee, ik ben niet van plan om ook voor anderen te gaan bouwen. Ik heb dit puur als privé-project gedaan en zo ons eigen paradijsje gerealiseerd. Dat zouden meer mensen moeten doen, want écht: het is geweldig!"

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app