• Maria Roelofsen bij het monument in het Moreelsepark in Utrecht.
• Maria Roelofsen bij het monument in het Moreelsepark in Utrecht. Foto: aangeleverd

'Ik stop pas wanneer ik weet wat er is gebeurd'

Algemeen 1.674 keer gelezen

HAASTRECHT • Het is 29 jaar geleden dat Alie Spruit haar huis in Haastrecht verliet. Van de 32-jarige moeder van vijf kinderen wordt nooit meer iets vernomen.

Haar zus Maria Roelofsen blijft tot op de dag van vandaag wanhopig op zoek naar Alie, onder andere door haar herinnering in de media levend te houden. "Ik stop pas wanneer ik weet wat er is gebeurd", zegt ze vastberaden. In de woonkamer van haar huis hangt een foto van haar zus aan de muur. Gemaakt op de Maria's trouwdag, slechts enkele maanden voor ze verdween.

Hoewel ze al jaren weg is, speelt Alie nog altijd een belangrijke rol in het leven van Maria. Zo is ze er elk jaar bij wanneer achterblijvers in het Moreelsepark in Utrecht bij een monument hun dierbare vermisten herdenken. En ze is actief voor de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (www.devav.nl). "Slachtofferhulp nodigt me ook wel eens uit, om van mij te horen wat het met je doet wanneer iemand uit je omgeving plotseling verdwijnt en niet meer terugkomt."   

Aandacht
Oude vermissingen staan deze maand juni extra in de aandacht. Vermiste Personen Nederland plaatst dagelijks een zaak uit het verleden op zijn Facebookpagina, met de oproep om het bericht zoveel mogelijk te delen en informatie te verzamelen. Alie Spruit komt ook voorbij. Maria is er blij mee, want het gemis van haar zus is na al die jaren nog altijd voelbaar.

Hun band was hecht. "Ik kwam regelmatig op de boerderij, om op de kinderen te passen. Vooral op zondagavond. Dan gingen Alie en haar man kaarten met vrienden. M'n zus was heel actief. Voor school en de kerk deed ze van alles. En ze had veel vrienden. Maar haar kinderen waren het belangrijkst. Die zou ze nooit in de steek laten."

Daarom twijfelt Maria nog altijd aan het verhaal dat haar zus op de fiets de boerderij langs de Provincialeweg zou hebben verlaten. "Het regende en waaide die avond verschrikkelijk. Dan stap je niet op de fiets om vervolgens nooit meer terug te keren."

Na haar verdwijning gingen de meest gruwelijke verhalen de ronde. "Vreselijk", verzucht Maria. "Dat was pijnlijk, vooral voor m'n ouders." In de jaren erna bleef de vermissing van de Haastrechtse boerin in het nieuws. Tal van radio- en televisieprogramma's, kranten en tijdschriften besteden aandacht aan de vermissing van Alie Spruit. Er kwamen tips binnen, maar de zaak is tot op de dag van vandaag nog steeds niet opgelost. Toch blijft Maria ervoor knokken. "De onderste steen zal boven komen. Alie verdwijnt niet zomaar in het niets."

Ze doet het ook voor haar moeder van 88. "Zij zegt altijd: 'ik zal niet rusten voordat ze wordt gevonden'. Hoe verschrikkelijk is het om je kind te verliezen door een vermissing. Die onzekerheid en al die vragen."

Gordijnen
De hoop dat Alie nog leeft, is verdwenen. Vier jaar geleden deed het coldcaseteam uitgebreid onderzoek in en rond de boerderij. Dat leverde dat niets op. "Ik moest ervan uitgaan dat ze dood was. Dat kwam wel binnen, want voor die tijd had ik altijd het idee dat ze wel een keer op zou duiken."

Het weerhield haar er niet van om door te gaan. "Ik wíl weten wat er is gebeurd met mijn zus. Daarom houd ik het onder de aandacht, want als ik niets doe wordt Alie vergeten." In Haastrecht komt ze liever niet meer. Toen ze in januari voor de boerderij stond, zag ze de gordijnen voor de ramen die er al hingen toen Alie er woonde. "Dat bracht zóveel herinneringen naar boven….heel pijnlijk."

Vermissing Alie Spruit in het kort

Nog altijd is de politie op zoek naar informatie over de verdwijning van Alie Spruit. Alie verliet op 23 januari 1988 op haar fiets haar woning in Haastrecht. Daarna is nooit meer iets van haar vernomen. Haar fiets en handtas zijn nooit teruggevonden. Wie meer weet wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Leiden, te bereiken via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Mailen kan ook naar: info@lbvp.info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie