(foto: Melvin Redeker/UPY 2017)
(foto: Melvin Redeker/UPY 2017)

Melvin Redeker (Lopikerkapel) wint prestigieuze prijs met orkafoto

Algemeen 252 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • 'Baanbrekend', zo omschrijft de jury van de 'Underwaterphotographer of the Year 2017' (UPY 2017) de winnende foto van Melvin Redeker. De inwoner van Lopikerkapel pakte de prestigieuze prijs met een foto waarin hij letterlijk oog in oog ligt met orka's in de Noordzee. Hij won daarmee in de groothoekcategorie.

Het is voor het eerst dat deze machtige roofdieren onderwater in de Noordzee en Britse wateren werden gefotografeerd.

Redeker maakte zijn winnende foto tijdens de Noordzee Exploratie 2016 van zijn stichting 'In de Noordzee'. De jury noemt de foto, waarop één orka op een armlengte afstand voor de camera hangt en een tweede op een afstandje toekijkt, 'een baanbrekend shot voor Britse wateren'. Niet alleen vanwege de foto, maar ook door Redeker's aanpak. 'Mijn hart slaat een slag over bij het kijken naar deze foto', aldus juryvoorzitter Peter Rowlands.

Zeehondenjacht
Redeker maakte zijn unieke foto door zich op de zeebodem te verschuilen, daar waar de orka's jagen op zeehonden. "Oog in oog met de orka's sloeg mijn hart een paar keer extra. Dit zijn grote jongens. Ze kwamen me uitchecken op een armlengte afstand. Ik schrok, maar heb me geen moment bedreigd gevoeld", kijkt Redeker terug.

Fiona van Doorn dropte Redeker vanaf hun eigen boot in het water en keek met spanning toe. Precies op de plek waar haar man op de zeebodem lag, zag ze drie grote ruggen van orka's naar beneden duiken. "Het water was onrustig, meer kon ik niet zien. Ik hield mijn adem in en dacht: als dat maar goed gaat."

Redeker en Van Doorn werkten vijf jaar naar dit moment toe. Ze realiseerden zich dat de Noordzee zwaar ondergewaardeerd is. Na een eerste ontmoeting met orka's in onze zee dachten ze: "Wil je de beeldvorming van Nederlanders over de Noordzee veranderen, dan moet je met spectaculaire beelden komen."

Zo ontstond het plan om orka's onderwater te fotograferen. Daarbij moest Redeker zich ontdoen van de angst dat orka's meedogenloze moordenaars zijn. "Niet voor niets worden ze ook wel killer whales genoemd", aldus de prijswinnende fotograaf.

Meer over het project: http://www.indenoordzee.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie