Afbeelding

Oost-west fietsroute door gemeente Lopik op de schop

Algemeen 261 keer gelezen

LOPIK • De oost-west fietsverbinding door de gemeente Lopik wordt aangepast aan de eisen van deze tijd. Inzet is het verbeteren van de verkeersveiligheid van de gebruikers.

Politiek Lopik ging dinsdagavond akkoord met het uitrekken van ruim 2 miljoen euro voor dit project, onder voorwaarde dat de provincie Utrecht de helft van de kosten bijdraagt.

Communicatie
Adrie Strien: "Het CDA hamert al jaren op de veiligheid van fietsers. We zijn blij dat het er nu van gaat komen. We willen daarbij een goede communicatie met aan- en omwonenden, vooral daar waar de fietspaden worden aangepast."

Ook de andere partijen legden de nadruk op dit aspect, want er moeten nogal wat aanpassingen worden verricht om de hele oost-west fietsroute –van Lopikerkapel tot en met Cabauw, in totaal 14,6 kilometer- door de gemeente te verbeteren. De VVD-fractie diende er zelfs een motie voor in, al bood die volgens enkele andere partijen (CDA en ChristenUnie) geen meerwaarde boven het bestaande voorstel van B&W. De motie werd wel aangenomen, ook door het CDA.

2 miljoen
Het forse bedrag van 2 miljoen euro dat met dit project gemoeid is, had politiek Lopik er wel voor over. "Als de veiligheid van fietsers hierdoor verbeterd wordt, is het dat ons zeker waard", stelde Bert de Leede namens de ChristenUnie. Ron van den Berg (PvdA): "Het is duur, maar noodzakelijk. De veiligheid van fietsers staat voorop."

De fietspaden in de gemeente Lopik zijn gedateerd dan wel onveilig. Vooral daar waar fietsers niet duidelijk zijn afgescheiden van het overige verkeer, ligt gevaar voor de zwakke verkeersdeelnemer om de hoek. Ook de komst van nieuwe vervoermiddelen als  e-bikes, krat- en bakfietsen speelt een rol. Deze hebben letterlijk meer ruimte nodig, zeker als ze elkaar passeren.

Het werk vraagt een grote voorbereiding. "Dit is niet zomaar een wegvak dat je aanpast, maar een heel tracé van fietspaden. Dat vraagt een nauwkeurige aanpak", stelde wethouder Gerrit Spelt. Inzet is om de aanpassing van de fietspaden in de jaren 2018 t/m 2020 te laten plaatsvinden.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie