Gyan de Regt
Gyan de Regt Foto: Richard van Hoek

Papendrechter Gyan de Regt tekent eerste profcontract en wil verder groeien bij Vitesse

2 dec, 12:24 Sportt 207 keer gelezen

PAPENDRECHT • Voor de 17-jarige Papendrechter Gyan de Regt is een droom in vervulling gegaan: hij heeft een tweejarig contract met optie voor nóg een jaar getekend bij eredivisieclub Vitesse.

Verschillende Betaald Voetbal organisaties dongen de voorbije tijd naar zijn gunsten, maar 6 VWO-leerling Gyan de Regt koos voor Vitesse omdat hij daar het beste gevoel bij had. “Ook clubs als Sparta en FC Utrecht wilden me graag vastleggen”, vertelt de vleugelaanvaller, die zowel op rechts als op links inzetbaar is. “Dan lijkt Vitesse niet het meest voor de hand te liggen gezien de reisafstand. Toch heb ik voor die club gekozen. Men had zich niet alleen erg in mij verdiept, ook de omstandigheden om je verder te ontwikkelen zijn bij Vitesse optimaal.”

Bevalt prima
Met zijn leeftijdgenoten van het -18 team traint Gyan de Regt op sportcentrum Papendal. Hij woont samen met een paar teammaten en hun begeleider op een vakantiepark in Otterloo. “Het bevalt me hier prima, al is het wel jammer dat het coronatijd is. Daardoor zijn er best veel restricties qua training en in de dagelijkse omgang. Hopen dat we zo snel mogelijk weer naar het oude normaal kunnen. In de weekeinden ben ik altijd thuis. Dat is sowieso ook fijn. Weer even mijn ouders en mijn broers zien en spreken.’

Passeerbewegingen
Gyan de Regt geldt als een groot talent, met als voornaamste kwaliteiten zijn snelheid en zijn knappe passeerbewegingen. De basis daarvoor deed hij op bij vv Papendrecht, waar hij al op 4-jarige leeftijd lid werd en tot zijn 12e voetbalde. “Ik bewaar mooie herinneringen aan de club”, blikt hij terug. “Vervolgens had ik het geluk dat ik in een sterke lichting terecht kwam. Mijn ploeggenoot van toen Guus Baars speelt bij Feyenoord -18 en heeft net als ik een contract. Vanaf mijn 12e ben ik in de jeugdopleiding van FC Dordrecht gaan spelen. Ook mijn broer Baily, Wesley Tilroe en Maura Tent gingen daar voetballen.”

Hoog niveau
“Ook andere teamgenoten van mijn lichting spelen op hoog niveau. Nikki IJzerman staat onder contract bij ADO Den Haag en Cees Baars speelt al vanaf zijn 17e in het eerste van vv Papendrecht. Ik heb drie jaar aan de Krommedijk gespeeld, waarna ik verkaste naar Alphense Boys. Dat bleek een goede keuze. Binnen een jaar kreeg ik zeven aanbiedingen van profclubs. Het werd Vitesse. Een hele mooie club waar ik erg blij mee ben. Nee, de spelers van het eerste elftal zie ik niet vaak. Die trainen vanwege corona afgeschermd. Ik weet wel dat het een heel goed team is. Met Tannane als één van de uitblinkers. Hij is zó technisch, echt van het niveau Ziyech. Ook Openda vind ik erg sterk. Een topaanvaller.”

Instelling
“Ik hoop zelf natuurlijk ooit ook in Vitesse 1 te mogen voetballen. Bij Vitesse zijn ze er van overtuigd dat ik de potentie heb om als prof te slagen. Ik ga daar natuurlijk mijn uiterste best voor doen. Aan mijn instelling zal het niet liggen. Ik ga er elke training voor! Als ik nog een tip zou mogen geven om als jongen of meisje een nog betere voetballer te worden; train hard en ga, naast de trainingen bij je club, naar een voetbalschool. Zelf heb ik jarenlang wekelijks aan mijn techniek gewerkt bij Romano Voetbalschool in Gorinchem en heb ik afgelopen anderhalf jaar veel individueel getraind met Ronald Attema. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat ik nu mijn droom mag gaan waarmaken.”

Jan Timmer

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie