• Waterpoloër Jens Wijgers.
• Waterpoloër Jens Wijgers. Foto: Nanda van Heteren

Waterpoloër Jens Wijgers uit Papendrecht blikt terug op eredivisieseizoen

Sport 931 keer gelezen

PAPENDRECHT • Voor de achttienjarige Jens Wijgers uit Papendrecht was afgelopen waterpoloseizoen ‘leerzaam’. Met zijn club, Polar Bears uit Ede, werd hij, zonder de play offs meegeteld, met 46 punten uit 22 wedstrijden derde in de eredivisie. Wijgers scoorde 23 keer in twintig wedstrijden. De Papendrechter kijkt terug én vooruit.

Het seizoen werd langer, na de competitie speelde Polar Bears de play offs. Daar strandde het team uit Ede in de halve finale, zodoende kwamen er nog vijf wedstrijden bij en stond de eredivisieteller van Wijgers na de uiteindelijke afloop op dertig doelpunten.

Leerzaam
“Dit seizoen heb ik als leerzaam ervaren. Na het verloren landskampioenschap vorig jaar hadden nu de doelstelling om deze te winnen en dat ook te doen in de bekercompetitie. Helaas hebben we de bekerfinale verloren en zijn we in de strijd om het landskampioenschap uitgeschakeld in de halve finale, in dat opzicht kijk ik wel wat teleurgesteld terug.

Toch is de bekerfinale mijn mooiste herinnering van dit seizoen. In een vol Haags Hofbad speelden we tegen Z.V. De Zaan uit Zaandam. De week ervoor hadden we de eredivisiewedstrijd van hen verloren. Dankzij de sfeer van het publiek was het heel mooi, maar ook doordat de wedstrijd zelf heel spannend was. In de laatste minuut maakten we het doelpunt dat ons op gelijke stand bracht en via penalty’s hebben we uiteindelijk verloren. Winnen is natuurlijk leuker, maar dit zijn de wedstrijden die je wil spelen en het meeste plezier aan beleeft!

Vader
Over het algemeen vind ik de spannende wedstrijden dus het leukste om te spelen. Er zit dan veel beleving in het spel, maar dit seizoen heb ik ook twee wedstrijden tegen De Linge/PCG gespeeld. Door Leerdamse/Gorinchemse formatie had Robin Wijgers als coach, mijn vader. Dat was ook bijzonder om mee te maken.

Vanaf aankomend seizoen wordt mijn vader hoofdcoach van de heren van Polar Bears. Ik hoop dat er weinig gaat veranderen. Het is wel belangrijk dat wij in het zwembad ‘gewoon’ speler en coach van elkaar zijn. Vader en zoon zijn we wanneer we het zwembad uitlopen.

WJK
Momenteel ben ik met Jong Oranje in training voor de WJK (Wereld Jeugd Kampioenschappen, red.) onder twintig jaar. Ik train met een jaargang hoger mee, dit is het team waar ik afgelopen jaar ook de EJK (Europese Jeugd Kampioenschappen, red.) mee heb gespeeld nadat ik terug was van de WJK van mijn eigen jaargang. Op dat toernooi zijn we vierde gevonden en heb ik veel geleerd. Dat begon al in de voorbereiding, maar op het toernooi zelf leer je met druk omgaan en hoe het is om te spelen voor de prijzen. Ook speel je tegen verschillende landen en leer je daardoor diverse tactieken en systemen. Als speler word je beter en completer in zo’n zomer met het voorbereidingsprogramma en de WJK. Dit neem je mee naar de competitie in Nederland, ook daar kan je wat je geleerd hebt in de wedstrijden toepassen met je team.

Vooruit
De planning is dat we 27 mei vertrekken voor een voorbereidingsstage en daar kijk ik erg naar uit. Ook kijk ik er daarna weer naar uit om in Nederland weer voor de prijzen te spelen. Aankomend seizoen is het mijn doel om steeds belangrijker voor mijn team te worden en een steeds dominanter spel te laten zien. Elke wedstrijd wil ik het beste wat ik kan aan het team leveren. Dat zal hopelijk terugkomen in een goed spel laten zien, gedisciplineerd spelen, veel communiceren in het water en verdedigend altijd scherp zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie