• Gedumpt vuil in de Staringlaan.
• Gedumpt vuil in de Staringlaan. Foto: Aangeleverd

Klachten over afval op straat in Papendrecht: ‘Schaam me dood dat ik hier tussen woon’

Nieuws 1.977 keer gelezen

PAPENDRECHT • Papendrechters moeten sinds 1 januari betalen voor het restafval dat ze aanbieden. Dat zorgt ervoor dat er geregeld afval gedumpt wordt in het dorp.

“Het straatbeeld is op sommige plekken anders dan we zouden willen”, erkent Robert Bot van afvalbedrijf HVC. Maar: “Dat was vóór de nieuwe afvalinzameling ook al het geval.”

Vooral de Staringlaan
Vooral in en om de Staringlaan gaat het vaak mis. Een bewoonster, die liever anoniem wil blijven maar bij de redactie bekend is, schaamt zich voor de hopen afval die er vaak liggen.

“Ik leef tegenwoordig op een vuilnisbelt”, reageert de bewoonster van de Staringlaan. “Ik schaam me dood, dat ik hier tussen woon.” Er ligt overal in de straat vuilnis en geregeld ziet ze ratten lopen tussen het vuil.

Eén grote puinhoop
“Ik durf geen bezoek thuis meer te ontvangen in deze achterbuurt. Fijn dat gescheiden afval opruimen”, merkt ze schamper op. “Het is één grote puinhoop geworden hier!”

Volgens de bewoonster is niet alleen het restafval op straat een probleem. De GFT-container zit bijna altijd vol, omdat die veel te weinig ruimte biedt voor de gehele flat.

“Er zijn gebieden, straten en adressen die extra aandacht en maatwerk vragen”, reageert Robert Bot van HVC. “We begrijpen heel goed dat dit frustrerend is voor de vele bewoners die het goed doen en gesteld zijn op een schone buurt.”

‘We doen er alles aan’
De Staringlaan is één van de aandachtsgebieden van HVC, maar niet de enige in Papendrecht. Robert: “Buurten waar bijvoorbeeld sprake is van tijdelijke verhuur maken het soms extra gecompliceerd voor inwoners om het goed te doen. We doen er alles aan om ernstige vervuiling te voorkomen en op te ruimen. “

Dat doet HVC bijvoorbeeld door twee keer per week een ronde door het dorp te doen om dumpingen en bijplaatsingen van afval te verwijderen

Extra voorlichting
Er wordt daarnaast (extra) voorlichting gegeven en afvalcoaches van HVC gaan van deur tot deur om in gesprek te gaan met inwoners waar ze tegenaan lopen en om vragen te beantwoorden. Deze coaches spreken meerdere talen.

Het uiteindelijke doel is aanpassing naar gewenst gedrag bij bewoners, maar we zijn ons ervan bewust dat dit vraagt om een lange adem

Ondanks de locaties in Papendrecht waar het geregeld mis gaat met het afval, is HVC overwegend tevreden over de nieuwe manier van afval inzamelen en het recycle tarief. Robert Bot: Zowel HVC als de gemeente zijn op basis van de huidige praktijk positief gestemd. We verwachten dit rond mei of juni te kunnen onderbouwen met de eerste feitelijke resultaten van het eerste kwartaal.”

Lange adem
En in de tussentijd gaat HVC in gesprek met bewoners en wordt de rommel naast de containers en in de buurten waar het misgaat, voorlopig opgeruimd. Robert Bos: “Het uiteindelijke doel is aanpassing naar gewenst gedrag bij bewoners, maar we zijn ons ervan bewust dat dit vraagt om een lange adem.”

“Helaas moeten we ook constateren dat afval en een schone leefomgeving niet door iedereen als een urgent onderwerp wordt ervaren en in sommige situaties begrijpen we dat ook. Niettemin blijven we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om het zwerfafval in deze en andere buurten te verminderen.”

Na de eerste gewenningsperiode gaat de gemeente over tot schriftelijke waarschuwingen wanneer er overtredingen geconstateerd worden, zo nodig gevolgd door een boete.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Een dode rat in de Staringlaan.
• Gedumpt vuil in de Staringlaan.
• Gedumpt vuil in de Staringlaan.
• Gedumpt vuil in de Staringlaan.
• Gedumpt vuil in de Staringlaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden