• Het Lammetjeswiel Festival van het afgelopen jaar.
• Het Lammetjeswiel Festival van het afgelopen jaar. Foto: Behind the Scenes
update

Lammetjeswiel Festival wil nog één keer vlammen (en heel misschien nog een keer)

Nieuws 1.963 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het Lammetjeswiel Festival gaat op 20 en 21 september dit jaar zijn laatste editie beleven. Als er niks verandert.

Dat kondigt Egbert de Kwaasteniet van Behind the Scenes aan, de organisatie achter het Lammetjeswiel Festival.

“We gaan nog één keer knallen met een prachtig programma. Want dat wordt in principe de laatste keer”, vertelt hij over het komende festival, waarop namen als The Dirty Daddies, Unbend, John West en Tony Junior op het podium zullen staan.

Samenloop van omstandigheden
“Het is een samenloop van omstandigheden waardoor we er een punt achter moeten zetten”, vervolgt hij. “Er wordt al een paar jaar geroepen dat er gebouwd gaat worden op de Zuiderstek, de locatie die wij gebruiken voor het Lammetjeswiel Festival. In principe heeft de gemeente nu gezegd dat 2024 de laatste keer is dat we er gebruik van kunnen maken. Andere locaties in Alblasserdam voor zo’n groot festival zijn er simpelweg niet.”

Daarnaast spelen de steeds hoger wordende kosten een grote rol. “We hebben met name de afgelopen keer meer bezoekers gehad. Twee keer 2000 man was prachtig, maar de kosten stijgen ook enorm. Daardoor wordt het break even point steeds hoger.”

Alles is duurder geworden
“Alles is duurder geworden. Niet alleen artiesten, maar ook apparatuur en barpersoneel. Egbert: “Er is geen stroom en maar amper stromend water. In ieder geval niet genoeg om voldoende waterdruk te hebben voor de toiletten voor enkele duizenden mensen.”

“Het is super jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen, want we organiseren het festival graag. We hebben in de afgelopen jaren wat moois opgebouwd in Alblasserdam en ik zit er zelf emotioneel in, maar onderaan de streept blijft er niet genoeg over. Zo eerlijk moeten we zijn. We hoeven er echt niet rijk van te worden, maar we moeten er wel een boterham aan overhouden.”

Maar. Als de inkomsten iets omhoog zouden kunnen gaan en als de gemeente de locatie Zuiderstek in 2025 onverhoopt nog niet nodig heeft voor woningbouw, zou er een mogelijkheid zijn voor nóg een Lammetjeswiel Festival.

Piepkleine slag om de arm
Egbert: “We houden daarom een piepkleine slag om de arm voor wat betreft 2025. Als enkele grote bedrijven, die we vorig jaar benaderd hebben en toen nul op rekest gaven, nu willen meedoen met reclamepakketten, zullen de inkomsten stijgen. Daarnaast is het al jaren onzeker wanneer de woningbouw op het Zuiderstek nu echt gaat plaatsvinden.”

De kaartverkoop voor de komende laatste editie van het Lammetjeswiel Festival verloopt in ieder gelukkig behoorlijk goed. De ‘early birds-tickets’ gingen als zoete broodjes over de toonplank en er zijn inmiddels al zo’n 1000 kaarten verkocht voor de twee festivalavonden.

Voor meer informatie: https://lammetjeswielfestival.nl.

‘Werkzaamheden starten in 2025’
Uit navraag bij de gemeente Alblasserdam blijkt dat er aangestuurd wordt op aanvang van de bouw in 2025. Woordvoerder Maya van Dordrecht: “Op dit moment richt de gemeente Alblasserdam zich op de aanvang van de werkzaamheden begin 2025. We realiseren ons als gemeente dat vastgoedontwikkelingen onderhevig zijn aan verschillende factoren en onzekerheden. Op basis van de huidige stand van zaken en de informatie die we tot nu toe hebben, is er geen ruimte binnen de planning voor het Lammetjeswielfestival.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden