• Het monument aan het Weense Plein in Papendrecht.
• Het monument aan het Weense Plein in Papendrecht. Foto: Bert Bons

Commotie in politiek Papendrecht over onthulling monument aan Weense Plein: ‘Er wordt met modder gegooid’

Nieuws 1.548 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het moest een feestelijke en plechtige gebeurtenis gaan worden, woensdagmiddag 27 maart, maar die wordt overschaduwd door een verbale aanval van Onafhankelijk Papendrecht (OP) op wethouder Jan Dirk van der Borg.

OP vond dat de aangekondigde onthulling van het monument op het Weense Plein, samen met mevrouw Harz, de ambassadeur van Oostenrijk, namelijk niet gedaan zou mogen worden door Van der Borg. 

Mandaat
Fractievoorzitter Ruud Lammers van OP schreef hierover een brief aan de burgemeester en de overige raadsleden. Lammers vindt dat de burgemeester de onthulling zou moeten doen, als eerste burger van Papendrecht. Of de nestor van de raad. De nestor van de raad is het langst zittende raadslid in de gemeenteraad. In dit geval is dat Trijntje van Es van D66. Lammers stelde de nestor of de burgemeester voor, omdat deze personen volgens hem over een mandaat van de Papendrechtse bevolking beschikken.

Hij heeft laten zien niets met Papendrecht op te hebben

Volgens OP heeft Jan Dirk van der Borg dat mandaat niet. “Omdat uitgerekend hij heeft laten zien niets met Papendrecht op te hebben, getuige het feit dat hij van Apeldoorn naar Den Bommel is verhuisd. En niet naar Papendrecht. Hij heeft zijn domicilie hier dus bewust niet gekozen. Dan is het ondenkbaar dat uitgerekend zo iemand de Ambassadeur van Oostenrijk ontvangt, juist als het gaat om het tonen van dankbaarheid voor de schenking van huizen na de Watersnoodramp, namens de Papendrechtse bevolking!”

Niet reageren
De gemeente Papendrecht en wethouder Van der Borg willen niet reageren op het bezwaar van Onafhankelijk Papendrecht, maar vanuit de gemeenteraad zijn enkele andere partijen bereid te laten weten wat ze ervan vinden.

“Het is triest dat de onthulling van een gedenksteen voor een historisch feit van een verdrietige gebeurtenis waarbij mensen om het leven zijn gekomen, wordt overschaduwd door gedoe over wie het onthult”, vindt Dirk Stouthart, fractievoorzitter van VVD Papendrecht. “Bovendien is het zo dat de onthulling gewoon via protocol gaat. Bij mogelijke onduidelijkheid is het zeker voor een raadslid zo makkelijk om na te gaan hoe het zit. Daar is deze heisa helemaal niet voor nodig.”

Beneden peil
Het PAB betreurt ‘de negatieve en krenkende’ berichtgeving van OP in de media inzake de onthulling van de gedenksteen aan het Weense Plein. “Het OP heeft kennelijk veel moeite met wethouder Van der Borg. Het is echter beneden peil om een bijzondere bijeenkomst waarbij de gerenoveerde gedenksteen ter nagedachtenis aan de schenking van de huizen aan het Weense Plein voor de slachtoffers van de watersnoodramp door Oostenrijk en de stad Wenen wordt onthuld, hiervoor te gebruiken”, vindt fractievoorzitter Martin Verweij van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang).

Het feestelijk karakter wordt hierdoor negatief beïnvloed

Hij vervolgt: “Het feestelijk karakter wordt hierdoor negatief beïnvloed. Bovendien staan in het bericht van OP onjuiste gegevens. Alle partijen, behalve OP, staan achter de wijze waarop deze onthulling georganiseerd is. Deze onthulling behoort tot de taken van wethouder Van der Borg. Derhalve is deze wethouder wel gewenst bij deze gebeurtenis.”

Fractievoorzitter Chris Grimmius van GroenLinks baalt ervan. “Wat ons betreft zou het moeten gaan om de onthulling zelf, maar daar heeft bijna niemand het nu over. Er worden twee afspraken geschonden: er wordt over de persoon gepraat in plaats van over de inhoud en dit gebeurt via de media, in plaats van in de vergaderingen. In plaats van dat er fatsoenlijke politiek wordt bedreven, wordt er met modder gegooid. Dat terwijl het feit dat we überhaupt een onthulling hebben, te danken is aan een motie die GroenLinks heeft ingediend. We vinden het jammer dat dáár geen aandacht voor is, maar dat het wel als aanleiding wordt gebruikt om stampij te maken. Het feit dat een raadslid vraagtekens heeft bij de uitvoering, is kennelijk reden genoeg om persoonlijke aanvallen te legitimeren.” 

De fracties van ChristenUnie, SGP en CDA laten zich in soortgelijke bewoordingen uit over de actie van Onafhankelijk Papendrecht.

Protest laten varen
Ruud Lammers van OP verklaarde maandagavond overigens dat ze hun protest tegen de gang van zaken laten varen, omdat die dag bekend werd gemaakt dat burgemeester Margreet van Driel van Papendrecht ook bij de onthulling aanwezig zal zijn. “Wat mij betreft is dat wat wij als OP-fractie van belang vonden, nu ingewilligd.”

“Dat klopt niet”, reageert Ardjan Boersma van de SGP. “De opzet van de herdenking is niet veranderd naar aanleiding van deze ophef. De uitnodiging is destijds door de burgemeester verstuurd en ondertekend.” Oftewel, de SGP ging er altijd al vanuit dat de burgemeester erbij zou zijn.

Zo werkt dat in het openbaar bestuur en de wereld van de diplomatie

De nodige egards
Dat gold dan weer niet voor de fractie van D66. Fractievoorzitter Trijntje van Es: “Aanvankelijk had ik de uitnodiging voor het Weense Plein ook zo gelezen dat Jan Dirk van der Borg in plaats van de burgemeester met de ambassadeur aanwezig zou zijn. Ik ging ervan uit dat de burgemeester niet kon. Vandaag begrijp ik dat de burgemeester er toch bij is. Dat is denk ik passend en goed. Een ambassadeur moet wel met de nodige egards worden ontvangen.”

Ook de PvdA-fractie is overigens van mening de burgemeester een belangrijke rol moet hebben bij de onthulling. “De PvdA-fractie had verwacht dat bij een dergelijk monument, ter nagedachtenis van de hulp van Oostenrijk bij de wederopbouw na de ramp, de burgemeester de onthulling gaat doen. Samen met de ambassadeur van Oostenrijk. Zo werkt dat in het openbaar bestuur en de wereld van de diplomatie”, aldus fractievoorzitter Derya Karso van PvdA Papendrecht.

De onthulling
Woensdag 27 maart om iets na 16.00 uur wordt de gedenksteen onthuld die in 2004 is geplaatst bij het 50-jarig bestaan van de woningen op het Weense Plein. De gemeenteraad heeft in 2023 het initiatief genomen om de gedenksteen te renoveren.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden