• De overhandiging van de cheque, met v.l.n.r. wedstrijdsecretaris Bas Smouter, penningmeester Frits Schorer, wethouder Dirk van der Borg en voorzitter Hans Wijnbelt.
• De overhandiging van de cheque, met v.l.n.r. wedstrijdsecretaris Bas Smouter, penningmeester Frits Schorer, wethouder Dirk van der Borg en voorzitter Hans Wijnbelt. Foto: Aangeleverd

Biljartvereniging in Papendrecht viert jubileum: ‘Geen probleem als je niet goed bent’

Nieuws 626 keer gelezen

PAPENDRECHT • Koffie met gebak, de wethouder met een mooie cheque, cadeaubonnen voor de leden en een vierballentoernooi. Biljartvereniging BCD uit Papendrecht vierde vrijdag het vijftigjarig bestaan van de vereniging.

“Vroeger gingen we nog weleens uit eten bij een jubileum, maar dat hebben we nu maar niet gedaan. Veel leden zijn te oud en gebrekkig”, vertelt penningmeester Frits Schorer van BCD. 

En dat is gelijk de reden dat de BCD de publiciteit gezocht heeft. “Nieuwe leden zijn van harte welkom! Ook mensen van buiten Papendrecht mogen meedoen.”

De BCD telt momenteel zeventien leden, waarvan sommigen niet meer actief mee kunnen doen. De gemiddelde leeftijd is 77 jaar.

Heel hoge leeftijden
Frits: “Wij richten ons op mensen die niet meer werken, maar de leeftijden zijn nu wel heel hoog. Daardoor krijg je ook problemen voor het bestuur. We hebben bijvoorbeeld al jaren geen secretaris meer.”

Het allerbelangrijkste bij onze vereniging is de gezelligheid

De biljartvereniging komt elke dinsdagmiddag en donderdag bij elkaar in wijkgebouw De Spil aan de Stellingmolen in Papendrecht. Tussen 13.00 en 17.00 uur wordt er een onderlinge competitie gespeeld. 

“Het voordeel daarvan is dat we geen uitwedstrijden hebben”, legt Frits uit. “Dat kan voor sommige mensen een belemmering zijn om mee te doen.”

Geen hoog gemiddelde
Het is volgens de penningmeester geen probleem wanneer iemand mee wil doen die eigenlijk niet zo goed kan biljarten. “Ook al ken je het spel niet, dat maakt niet uit. We hebben nu ook mensen bij de club spelen die geen hoog gemiddelde halen.”

“Daarom spelen we ook de spelvorm Libre, dat is de iets eenvoudigere versie van het biljartspel. Het allerbelangrijkste bij onze vereniging is dan ook de gezelligheid.”

Wethouder Dirk van der Borg kwam vrijdag langs bij de biljarters om samen met hen het jubileum te vieren. Hij had ook een cheque van 250 euro bij zich voor de vereniging.

Ballen met stippen
Frits: “We wisten dat dit bedrag eraan zou komen, dus we hebben er al een set nieuwe ballen van gekocht. Het zijn ballen met stippen, die wilden de leden graag. Want dan kun je beter zien wat de bal doet. Dat is leuker om te zien en het geeft meer inzicht in de effecten die gegeven worden. Daar kun je ook weer van leren.”

De afkorting BCD staat overigens voor Biljart Club Dienstencentrum. Tot een jaar of acht geleden zat de biljartclub in het Dienstencentrum aan de P.S. Gerbrandystraat. “We moesten daar weg, maar zitten met veel plezier in De Spil. We hebben een eigen barretje en er staan twee prachtige biljarts! We zijn heel blij met de locatie.”

Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden vrijblijvend langskomen tijdens de biljartmiddagen. Ook staat meer informatie in het gemeentemagazine van Papendrecht.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De cover van het boek van Hans Muijsson.
Hans Muijsson bij live-uitzending vanuit de bibliotheek van Alblasserdam Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Amega Samen Sterk steunt zeven goede doelen in de Drechtsteden Zakelijk 20 uur geleden
Afbeelding
Programma 2024-2025 van Theater De Willem uit Papendrecht staat online: grote namen en prachtige voorstellingen Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden