Afbeelding
Foto: Zembla

Gemeente Alblasserdam biedt Chemours gesprek aan over PFAS: ‘Om lange gerechtelijke procedures te voorkomen’

Nieuws 1.003 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In een brief aan Chemours, Du Pont en Corteva biedt het Alblasserdamse gemeentebestuur een gesprek aan om lange gerechtelijke procedures over PFAS te voorkomen.

Daarbij verwijst de gemeente naar de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 27 september in de zaak over de uitstoot van PFAS die Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden aangespannen hadden tegen deze drie bedrijven. 

Voordat Alblasserdam de gang naar de rechter maakt, wil de gemeente kijken wat er in onderling overleg mogelijk is. Op tafel komt dan de vervuiling met PFAS van het water in het Lammetjeswiel en de boezem van Kinderdijk. ‘Beide wateren worden intensief gebruikt om te zwemmen. De maatschappelijke onrust over het vervuilde zwemwater is groot.’

Ook noemt het gemeentebestuur de vervuiling van volkstuinen en de (onderzoeks)kosten die de gemeente maakte en gaat maken als gevolg van de PFAS-verontreiniging.

‘Waarom is hiervoor gekozen?’
Raadslid Remco de Boer (D66) vroeg afgelopen week wethouder Marten Japenga naar de strategie achter deze uitnodiging. “Is het de bedoeling om de afhandeling van de kosten buiten de rechter om te regelen? Zo ja, waarom is daarvoor gekozen?”

De wethouder beloofde deze week onder meer hierover een brief naar de raadsleden te sturen. “We hebben de reactie van de bedrijven op onze brief ook binnen. Die bestuderen we nu nog.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toch definitief streep door schoorstenen nieuwe woningen 'Kassen Jonker', nu én in de toekomst Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Verdwijnt het openbaar onderwijs uit de wijk Kinderdijk? D66 en PvdA maken zich er zorgen over Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Noortje van Leeuwen winnaar bij traditionele ringsteken in Alblasserdam Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden