• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht.
• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht. Foto: Bert Bons

Parkeeroverlast Fokker wordt aangepakt, maar het wordt misschien nog even erger

Nieuws 2.110 keer gelezen

PAPENDRECHT • Fokker en de gemeente Papendrecht doen er alles aan om de parkeeroverlast rondom het Slobbengors te verminderen. Maar dat het de komende tijd nog even erger wordt, is bijna onvermijdelijk.

Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeente Papendrecht, toen er gesproken werd over de besteding van een bedrag van bijna 16 miljoen euro. Dat geld wordt door de gemeente Papendrecht uitgeleend aan Fokker. Een deel van dat geld gaat gebruikt worden om een parkeerdek van twee lagen te realiseren, waar 80 tot 160 auto’s terecht kunnen.

Dat moet de overlast van geparkeerde auto’s van werknemers van Fokker verminderen. Ze parkeren nu in straten in de omgeving, zoals de Eilandstraat en het Westeind. Dit doen ze omdat de eigen parkeerplaats op het Slobbengors vol is.

Vestigingen van Fokker in Hoogerheide en Helmond zijn enige tijd terug gesloten en de werkzaamheden van die locaties zijn overgebracht naar Papendrecht. Sindsdien is het een stuk drukker op het Slobbengors.

Klagen over overlast
Omwonenden van Fokker hebben bij de gemeente geklaagd over de overlast. Het bedrijf zelf heeft hierop actie ondernomen en er onder meer voor gezorgd dat pendelbussen niet meer door de wijk rijden, maar over de dijk naar het fabrieksterrein komen.

Ook wordt er gewerkt met speciale parkeerschijven, zodat duidelijker is wie wanneer ergens mag staan. Ook probeert Fokker haar werknemers meer te laten carpoolen en wordt aan sommige medewerkers gevraagd om meer thuis te werken.

Daarnaast is het nodig dat er een parkeerdek gebouwd gaat worden naast het huidige hoofdkantoor. Hier kunnen in de toekomst 80 tot 160 auto’s geparkeerd worden.

5,5 maanden
De Papendrechtse politiek is hiermee blij, maar vreest voor extra overlast in de periode dat het parkeerdek gebouwd gaat worden. Dan vervallen namelijk tijdelijk 60 parkeerplaatsen, omdat daar gebouwd moet worden. De bouw van het parkeerdek staat nog niet gepland, maar gaat naar verwachting 5,5 maanden duren.

Diverse partijen in de Papendrechtse gemeenteraad riepen het college op om te kijken naar tijdelijke oplossingen voor die periode. Het terrein aan de Noordhoek werd genoemd, maar daar komen flexwoningen. Het is nog niet duidelijk of de planning van die bouw en de planning van het parkeerdek bij Fokker op elkaar afgestemd kunnen worden.

Veel werkgelegenheid
Over het algemeen was de Papendrechtse politiek zeer in haar nopjes met Fokker en de samenwerking met het bedrijf. Het levert veel werkgelegenheid op en Fokker heeft een bedrijfsschool opgericht die aan een vraag beantwoord.

Maar er waren ook kritische geluiden. Bijvoorbeeld over wat het Papendrecht nu echt oplevert dat Fokker haar werkzaamheden gebundeld heeft in Papendrecht. Die vraag bleek moeilijk te beantwoorden, omdat veel overeenkomsten met Fokker geheim zijn.

Zelf financieren
Daarnaast was Ruud Lammers van OP van mening dat Fokker helemaal geen geld nodig heeft van de gemeente. “Ze maken genoeg winst om dit zelf te kunnen financieren.” Onafhankelijk Papendrecht werd door de overige partijen op de vingers getikt. Zij vonden dat je het niet kunt maken om een toegezegde lening weer in te trekken.

Ruud Lammers was echter van mening dat het geld misschien beter gebruikt kan worden voor renovatie van basisscholen in Papendrecht. Of voor de nieuwbouw van de scholen voor voortgezet onderwijs in Papendrecht.

Niet voor bankier spelen
Ook de fractie van GroenLinks vond dat de gemeente Papendrecht niet voor bankier moest gaan spelen. Verder vroegen zowel de SGP als de PvdA zich af wat de samenwerking met Fokker nu daadwerkelijk oplevert voor de gemeente Papendrecht. “Kan daarover een verhaal worden verteld?” vroeg Ardjan Boersma (SGP) aan het gemeentebestuur.

Wethouder Sophia de Keizer van onder meer economische zaken vertelde donderdag dat ze open staat voor suggesties en hulp om de parkeerproblemen tot een minimum te beperken. Op sommige vragen die gesteld zijn, zoals die van de SGP en de PvdA, komt ze later terug.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden