• Een schets van de plaatsing van de 47 flexwoningen.
• Een schets van de plaatsing van de 47 flexwoningen. Foto: Aangeleverd

Omwonenden Loopplank niet blij met manier van plaatsing flexwoningen: ‘Ik ben me kapot geschrokken van de schetsen’

Nieuws 2.115 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Hoe krijg je de omwonenden van De Loopplank in Alblasserdam zover om niet te protesteren tegen de komst van flexwoningen? Het lijkt bijna onmogelijk.

“Ik ben me kapot geschrokken van de tekeningen die we vanavond hebben gezien. Er komt op zes meter afstand van onze huizen een tien meter hoge muur van achttien meter lang. Hoe past dit in het woonplezier in onze wijk?” 

Fredie van ‘t Hof, lid van de klankbordgroep die de omwonenden vertegenwoordigt, was afgelopen week duidelijk niet blij met de schetsen van hoe de flexwoningen op de locatie De Loopplank geplaatst worden. 

Haar reactie tijdens de commissievergadering leverde applaus op van buurtbewoners op de publieke tribune. De klankbordgroep had voor de vergadering de tekeningen voor het eerst gezien.

‘Honderd procent vertrouwen’
De tegenstelling met wat bestuurder Erwin Zwijnenburg van wooncorporatie Woonkracht10 (die de flexwoningen gaat plaatsen) zei was groot: “Wij hebben er honderd procent vertrouwen in dat het gaat lukken een kwalitatief goed plan te maken. Er zijn kritiekpunten ingediend waar we wat mee kunnen.”

In gesprek blijven met omwonenden is volgens hem cruciaal. Maar dat betekent niet al hun wensen invullen. “Als iedereen wat water bij de wijn doet, lukt het. Wij hebben de opgave om gemeente, Woonkracht10 en bewoners zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. 

Hij vervolgde: “Krijgen we dat voor elkaar, dan heeft Alblasserdam het fantastisch gedaan. Weinig gemeentes lukt het om flexwoningen te bouwen.”

Woede over gebrekkig communiceren
Het onderlinge overleg verloopt met horten en stoten. Al bij de start was er woede over het gebrekkig communiceren van het gemeentebestuur. Wethouder Margreet de Deugd beloofde toen beterschap.

Eind vorig jaar ging het weer mis. Door miscommunicatie tussen Woonkracht10 en de gemeente hoorden omwonenden niet dat zij kozen voor 47 flexwoningen. De klankbordgroep had een voorkeur de variant van 40 woningen aangegeven.

Niet hoopvol over herstel vertrouwen
Tot hun verbijstering vernamen de buurtbewoners tijdens de raadsvergadering in december dat de kogel al door de kerk was. Vervolgens deed het gemeentebestuur er een maand over om te reageren op de boze reactie vanuit de klankbordgroep.

Fredie van ‘t Hof was niet hoopvol over het herstel van het vertrouwen. “Ja, er zijn hiervoor excuses aangeboden. Maar hoe vaak gaat dat nog gebeuren? Ik vraag me echt af of het nog goedkomt.”

‘Eind december is spannend’
In 2023 ging wethouder Margreet de Deugd er nog vanuit dat de tijdelijke onderkomens er begin 2024 zouden staan. De planning is nu eind dit jaar. Maar dan moet alles meezitten. 

Zwijnenburg liet weten dat spannend is om de planning te halen. “Of we in december klaar zijn? We hopen dat er geen bezwaren komen. Daarnaast hebben we maar een half jaar om de flexwoningen neer te zetten en alle infrastructuur te regelen. Het wordt ingewikkeld.”

Geen garantie dat vleermuizen verkassen
Vertraging dreigt. Dat er geen bezwaren komen, lijkt door de opstelling van omwonenden bijna uitgesloten. 

Dan zijn er nog de vleermuizen. Om deze dieren over te halen te verhuizen vanuit het oude schoolgebouw zijn kasten opgehangen. “Na een gewenningstijd kunnen we dan de toegangen tot De Loopplank afsluiten”, zei wethouder Margreet de Deugd. 

Maar er is geen garantie dat de vleermuizen gaan verkassen.

Hoogstwaarschijnlijk groen licht voor 1,9 miljoen euro
De gemeenteraad blijft in grote meerderheid achter het plan en de locatie staan. Het groene licht voor de 1,9 miljoen euro die nodig is, komt ongetwijfeld bij de raadsvergadering van dinsdag 13 februari. 

Alleen de SGP blijft vraagtekens houden bij De Loopplank. “De flexwoningen komen heel kort op de bebouwing”, benadrukte Eric Boersma. “Wethouder, vindt u niet dat u het gebied ernstig overvraagt?” 

‘Er moet nog veel gebeuren’
Wethouder De Deugd keek daar anders tegenaan: “U denkt dat het ‘steniger’ wordt dan groener. De schetsen laten zien dat het er met creatieve houtstructuren niet slechter op hoeft te worden.” 

Maar: “De klankbordgroep vond 40 flexwoningen aanvaardbaar. Wij kiezen voor 47; er moet nog veel gebeuren om dit voor hen aanvaardbaar te maken.”

Inloopavond 20 maart

Woensdag 20 maart krijgen buurtbewoners de kans om bij een inloopavond hun mening te geven over de invulling van de plaatsing van de flexwoningen. Daarin zijn de op- en aanmerkingen van de klankbordgroep op de twee schetsen die er nu zijn, verwerkt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden