Afbeelding
Foto: Bert Bons
ingezonden mededeling

Biologisch kinderdagverblijf Het Vlindertje in Alblasserdam

Nieuws 1.267 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het is alweer acht jaar geleden dat Lydia van de Graaf haar kinderdagverblijf ‘Het Vlindertje’ opstartte in Alblasserdam. Lydia heeft leven met de natuur hoog in het vaandel staan binnen haar biologische kinderdagverblijf. Daarnaast staat ze nog altijd dichtbij de mensen, door zelf te blijven werken als leidster en niet enkel als directeur te fungeren. 

Biologische voeding, een grote natuurtuin en verticale groepen, daar draait het al acht jaar lang om bij Het Vlindertje. Het kinderdagverblijf telt sinds kort een tweede verticale groep, waar kinderen van alle leeftijden bij elkaar in één lokaal zitten. “Kinderen kunnen ontzettend veel van elkaar leren”, vertelt Lydia.

“We zien dat jonge kinderen die nog geen broertjes of zusjes hebben, zich sneller ontwikkelen omdat ze een ouder voorbeeld dichtbij hebben.” Toch geven de leidsters de kinderen nog altijd de ruimte om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen. Ook het krijgen van geduld wordt hierdoor aangeleerd volgens Lydia. “Kinderen van drie jaar oud moeten soms wachten op elkaar of op een leidster die net bezig is met een baby”.

Biologische voeding belangrijk
Daarnaast hecht Lydia veel waarde aan gezond, onbewerkt eten. Op het kinderdagverblijf krijgen de kinderen daarom zoveel mogelijk biologische voeding. Verder leren de kinderen ook nog eens veel over voeding, door de enorme natuurtuin met allerlei verschillende structuren. “Ik vind het belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren waar hun eten vandaan komt. Dat stukje bewustwording van de natuur is wat ons betreft onmisbaar.”

Daarnaast werkt Lydia maar al te graag met thema’s die elke zes weken wisselen. “Aan de hand daarvan knutselen we en doen we allerlei activiteiten.” Het hoogtepunt van elk jaar: de Nationale Modderdag waaraan ook Het Vlindertje meedoet. “Kinderen kunnen eigenlijk geen enkele dag van het jaar in witte kleertjes aankomen, we zijn nu eenmaal veel buiten en dan worden kinderen vies. Maar op deze dag mogen de kinderen zich al helemaal uitleven!”

Vergelijkbaar met een gastouder
Er werken inmiddels vijf andere leidsters bij Het Vlindertje, het is een bewuste keuze van Lydia om de poule klein te houden. En door ook zelf nog altijd te blijven werken op de groep, blijft ze verbonden met de kinderen, de ouders, de grootouders en verzorgers. “Ik merk dat dat ontzettend wordt gewaardeerd, ik ben geen autoritair figuur in een kantoor. Het voelt vertrouwd aan voor ze, de drempel blijft laag. Daarom vergelijk ik mezelf eerder met een gastouder, dan een directrice van een kinderdagverblijf.”

Biologisch kinderdagverblijf Het Vlindertje
https://kdvhetvlindertje.nl/
Lelsstraat 2
2951VE Alblasserdam
info@kdvhetvlindertje.nl
078-3033009

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app