• Een dijkinspectie die onlangs plaatsvond na storm Pia.
• Een dijkinspectie die onlangs plaatsvond na storm Pia. Foto: Waterschap Rivierenland

Papendrecht maakt borst nat voor nieuwe ronde dijkverzwaring

Nieuws 1.245 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht bereidt zich voor op een nieuwe dijkverzwaring. Margré van Wijngaarden van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) vroeg er donderdagavond aandacht voor tijdens de raadsvergadering. “Het is stil.”

Margré van Wijngaarden, niet alleen raadslid maar ook nauw betrokken bij Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, refereerde aan de Watersnood, die donderdag precies 71 jaar geleden twee slachtoffers eiste in Papendrecht.

“En er stierven talloze stuks vee en het dorp stond zes weken onder water”, doceerde zij. Daarna vertelde ze over de Deltawerken, die tussen 1980 en het jaar 2000 uitgevoerd werden in Papendrecht. “Toen moesten veel dijkhuizen opgeofferd worden.”

Op dit moment wordt een nieuwe dijkverzwaring voorbereid in Papendrecht. “Maar het is al een poosje stil”, vertelde Margré tijdens de vergadering. “Terwijl het onlangs nog spannend was het met hoogwater en er verontrustende berichten komen vanuit Nieuw-Lekkerland.”

Daar loopt een onderzoek naar de kwaliteit van de dijkverzwaring die ongeveer tien jaar geleden uitgevoerd werd en mogelijk niet goed is gegaan.

Het PAB wilde weten of er vanuit de gemeente overleg is met de Deltacommissie over de plannen met Papendrecht.

Wethouder Arno Janssen: “In het komend jaar gaan we extra aandacht vragen voor de dijkverzwaring en wat dat betekent voor Papendrecht. Pas aan eind van het jaar verwacht ik daarover duidelijkheid te kunnen geven. In die plannen worden bewoners uiteraard betrokken.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden