• De locatie waar het nieuwe skatepark mogelijk zal komen.
• De locatie waar het nieuwe skatepark mogelijk zal komen. Foto: Hans Huisman

Papendrechtse politiek bespreekt verplaatsing skatebaan naar Oostpolderpark

Nieuws 943 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht wil het skatepark naast het Sportcentrum vervangen door een nieuw skatepark dat in het Oostpolderpark moet komen. Op donderdag 11 januari zal de Papendrechtse politiek zich buigen over het plan.

De gemeente steunt een aantal initiatiefnemers die een onderzoek gedaan hebben en pleiten voor een nieuw, modern skatepark op het hondenuitrenveld naast voetbalclub Drechtstreek, tegenover schietclub De Vrijheid.

Een duurzaam skatepark met ‘flow’ en uitdagende obstakels daagt volgens de gemeente zowel kinderen als jongeren en jongvolwassenen uit tot bewegen en ontmoeting met als gevolg een positief effect op de fysieke, mentale en sociale gezondheid en motorische ontwikkeling. Er is een kwart miljoen euro nodig om zo’n park te realiseren.

BMX
Met dit initiatief wordt ook deels voorzien in de behoefte van de initiatiefnemers voor een BMX-baan destijds. Zo kan in het ontwerp rekening worden gehouden met gebruik van BMX-fietsjes. Dat initiatief is door de BMX-ers zelf gestopt. Zij hadden in eerste instantie een idee met zandhopen en gedurende het proces veranderde de ideeën. Zo dacht men aan een pumptrack en daarna eventueel een tribune en een clubhuis om ook evenementen en wedstrijden te organiseren.

Twee locaties werden aangedragen, waarvan er één niet verder werd gebracht vanwege gebrek aan draagvlak in de buurt en één door Tennet vanwege risico’s met betrekking tot hoogspanning. Daarna zijn zij gestopte met het initiatief.

Crowdfunding
De wens vanuit de samenleving voor een beter skatepark en de betrokkenheid van de initiatiefnemer, skaters en steppers is groot. Dat hebben zij met een presentatie en filmpje laten zien tijdens een beeldvormende sessie aan de raad op 5 oktober 2023. Zij zijn een crowdfundingsactie gestart en hebben bedrijven benaderd om zo hun steentje ook financieel bij te dragen. Naar verwachting zal dit enkele duizenden euro’s zijn.

Het is de bedoeling om de invulling van het park onder begeleiding van een ervaren en professioneel skateparkbouwer samen met de jeugd en jongeren te ontwerpen, zodat een gedragen ontwerp gemaakt wordt dat duurzaam is, minder geluid voortbrengt, niet zo heet wordt in de zon en waar het regenwater afloopt, zodat het weer snel te gebruiken is.

Angst voor criminaliteit
Vanuit het gesprek met hondenbezitters komt echter naar voren dat men bang is voor meer criminaliteit in het park. Uit onderzoek door het Kenniscentrum sport en bewegen en bij navraag bij omliggende gemeenten, blijkt volgens de gemeente echter dat een sportfaciliteit, zoals een skatepark op een sociaal veilige plek, overlast van zwerfvuil, vernielingen en/of hangjongeren juist voorkomt.

Wel wordt geadviseerd om geen JOP (Jongeren Ontmoetings Plaats) of iets dergelijks in de buurt van een sportfaciliteit te plaatsen. De skaters en steppers komen naar het skatepark om (met elkaar) te sporten, terwijl bij een JOP jeugd en jongeren bij elkaar komen met een ander doel.

Petitie
De hondenbezitters zijn overigens een petitie gestart tegen de realisatie van het skatepark op hun uitrenveld. Ruim 200 mensen hebben hieronder hun handtekening gezet.

Er is aan de noordkant van het park nog een honden uitrenveld, meldt de gemeente. Het huidige honden uitrenveld zou in overleg met hondenbezitters op een andere plek in of rond het Oostpolderpark gerealiseerd kunnen worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden