Afbeelding
Foto:

Nieuwe aanpak voor huisartsenzorg Oekraïense vluchtelingen

Nieuws 1.444 keer gelezen

REGIO • De huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen uit gemeenten Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zijn sinds 2 oktober op een nieuwe, toekomstbestendige manier georganiseerd.

Toekomstbestendige zorg
Door het inzetten van de zorgapp Medicoo en het tijdens vastgestelde uren openstellen van de Huisartsenpost DrechtDokters, de zogenoemde dag-HAP, wordt de zorg aan deze specifieke doelgroep op een toekomstbestendige manier vormgegeven.

Tot nu toe werd de huisartsenzorg in of vlakbij de opvanglocatie verzorgd. Gezien de langere duur van de oorlog in Oekraïne is in samenwerking met de GHOR Zuid-Holland Zuid, DrechtDokters, de Gemeente Dordrecht en Medicinfo (de organisatie achter Medicoo) gezocht naar een structurele en toekomstbestendige oplossing.

In eigen taal chatten
Met de huisartsen die zich hebben ingezet, kon op 2 oktober gestart worden met de nieuwe aanpak. Vluchtelingen kunnen bij gezondheidsklachten in hun eigen taal chatten of beeldbellen met medici van Medicoo. Na het beoordelen van de hulpvraag en de urgentie van de klacht, geeft het medisch team van Medicoo een zelfzorgadvies of wordt er een afspraak gemaakt bij de huisarts van de dag-HAP. De dag-HAP kan uitsluitend na het maken van die afspraak worden bezocht. Na een paar maanden wordt bekeken of deze werkwijze voor alle betrokkenen het gewenste resultaat heeft.

Regeling Tijdelijk Bescherming
Zolang de Regeling Tijdelijke Bescherming (RTB) bestaat, kan de huisartsenzorg voor de groep die onder deze regeling valt, op deze manier georganiseerd worden. De verwachting is dat de nieuwe aanpak tot maart 2025 zal blijven.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden