• Een schetsontwerp van het transferium.
• Een schetsontwerp van het transferium. Foto: Aangeleverd

Grootste deel raad akkoord met 2,7 miljoen voor transferium Kinderdijk

Nieuws 1.743 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De meerderheid van de Alblasserdamse gemeenteraad ging dinsdag akkoord met het uittrekken van 2,7 miljoen euro om het transferium voor bezoekers aan de molens van Kinderdijk op te vangen.

Met de nodige op- en aanmerkingen; wethouder Ramon Pardo moest de nodige kritische vragen beantwoorden voordat het groene licht kwam. Centraal stonden de twijfels of het transferium, eenmaal gerealiseerd, Alblasserdam niet veel geld zal gaan kosten. 

Eric Boersma (SGP): “U vraagt nu 2,7 miljoen euro, het gaat om jaarlijkse kapitaallasten die tussen de 170.00 en 200.00 euro. Gaan die worden terugverdiend? Dat is de hamvraag van dit project.” 

Weinig onderbouwd
Arco Strop (CDA) sloot zich bij zijn vragen aan. “De aantallen die u noemt in de businesscase zijn weinig onderbouwd. Waar zadelen we Alblasserdam mee op als we hierin meegaan?” En Bas Romeijn (ChristenUnie): “Hoe hard zijn de afspraken met Fokker? En de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is ook niet de makkelijkste partner, zo blijkt uit het verleden.”

Hij verwees daarbij naar de overeenkomst die nog gesloten moeten worden met Fokker en de SWEK. Het Papendrechtse bedrijf wil honderd parkeerplaatsen gaan huren op het transferium, voor 75.000 euro per jaar.

Geen zekerheid
Wethouder Ramon Pardo kon nog geen zekerheid geven: “Dit hangt af van de aantallen medewerkers vanuit Brabant die gebruik gaan maken van het transferium. Die inventarisatie loopt nu.” Wat betreft de SWEK lichtte de wethouder toe dat het definitieve akkoord heel dichtbij is. “Met de stichting gaan we eruit komen, de feitelijke afspraken staan al op papier. Er zijn nog een paar puntjes die we moeten bespreken.”

Hij verzekerde de raadsleden echter dat met het goedkeuren van het krediet dit niet meteen uitgegeven gaat worden. “We gaan de werkzaamheden pas aanbesteden als de overeenkomsten zijn gesloten en alle vergunningen binnen zijn.” 

Kinderdijk-fonds
Eric Boersma vroeg hem daarnaast naar de kosten van het transport van de bezoekers van het transferium naar de molens. Pardo: “Die zijn voor rekening van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De baten die de bezoekers opleveren komen in een Kinderdijk-fonds; bij een negatieve exploitatie van het transferium wordt daaruit geput.”

Het bleek voldoende om de meeste partijen mee te krijgen; met name SGP en CDA bleven kritisch. Tijdens de raadvergadering van dinsdag 13 juni komt het voorstel daardoor opnieuw aan bod. 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden