• De hekken zoals die er stonden rondom het trapveld aan de P.J. Oudstraat.
• De hekken zoals die er stonden rondom het trapveld aan de P.J. Oudstraat. Foto: Aangeleverd

GroenLinks Papendrecht stelt vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling ter discussie

Nieuws 876 keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van GroenLinks in Papendrecht wil met de rest van de gemeenteraad en met het college van B&W overleggen hoe de vuurwerkoverlast in het dorp tijdens de komende jaarwisseling beperkt kan worden. Een vuurwerkverbod is hierbij bespreekbaar voor de fractie.

Het onderwerp ‘Jaarwisseling 2022-2023 / vuurwerkoverlast’ staat komende donderdag op de agenda van een zogenaamde oordeelsvormende vergadering, die om 20.00 uur begint en gehouden wordt in het gemeentehuis.

GroenLinks Papendrecht wil het onderwerp agenderen op de vergadering naar aanleiding van de overlast die er al jaren is nabij de P.J. Oudstraat en de winkelcentra in het dorp. Er is ook in het afgelopen jaar weer veel schade ontstaan aan gemeentelijke eigendommen en zeer waarschijnlijk ook aan eigendommen van inwoners, concludeert GroenLinks.

“Tevens is gebleken dat veel mensen/inwoners van Papendrecht de afgelopen oud- en nieuwperiode als overlast hebben ervaren”, vervolgt Bert Grimmius namens GroenLinks. “Deze overlast bestaat niet alleen uit geluidsoverlast van zwaar en zeer waarschijnlijk gevaarlijk vuurwerk, maar mede daardoor ook niet meer veilig naar buiten kunnen of durven. Het niet meer uit kunnen laten van huisdieren op een fatsoenlijke wijze.”

“We hebben het dan nog maar even niet over de overlast rondom winkelcentra. Milieuschade en het feit dat deze totale bron van overlast zich niet meer beperkt tot de oud en nieuw nacht zelf maar een lange aanloopperiode kent daaraan voorafgaand.”

GroenLinks constateert dat er inmiddels een groot draagvlak is voor een landelijk vuurwerkverbod, zowel onder burgemeesters, artsen, hulpverleners, maar zeer zeker ook onder inwoners. Grimmius: “Vergeet daarbij ook niet dat wij, zeker op dit moment en ook in Papendrecht, veel mensen huisvesten uit oorlogsgebieden, waarvoor deze vorm van het jaar uitluiden toch wel als erg schokkend ervaren kan worden.”

In de aanloop naar de bespreking van het onderwerp vraagt GroenLinks aan de collega’s in de raad en aan het gemeentebestuur wat de gemeente wil investeren om de jaarwisseling op de huidige manier voort te zetten.

En: “Ziet de Raad mogelijkheden om op een andere, voor iedereen plezierige wijze, het einde van een jaar uit te luiden? Welke opties zien de partijen hiervoor?” GroenLinks wil weten hoe het komende nieuwjaar wordt voorbereid en hoe de gemeenteraad hierin wordt meegenomen.

En over de jaarlijkse overlast bij de P.J. Oudstraat: “ Gaat het college het besluit omtrent het niet meer plaatsen van hekken bij de P.J. Oudstraat herzien, dan wel aanpassen, al dan niet in overleg met de betreffende Vereniging Van Eigenaren?”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie