Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Gemeente Papendrecht moet toch ruim 700.000 euro rente betalen over schadeclaim Rivierendriesprong

Nieuws 2.645 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeente Papendrecht moet toch ruim 700.000 euro rente betalen over een planschadevergoeding aan Van Herwijnen Beheer BV (Rivierendriesprong) in Papendrecht. Dat heeft de rechter enkele weken terug bepaald. De gemeente is het daarmee niet eens en gaat hoger beroep aantekenen.

De zaak dateert uit 2008 en heeft te maken met een verlaging van de zogenoemde milieucategorie van het bedrijfsterrein aan de Noordhoek. Vroeger zat daar een scheepswerf en tegenwoordig het puinafval- en bouwmaterialenbedrijf Rivierendriesprong. Door de verlaging van de milieucategorie van 5 naar 3 kunnen zich daar veel minder zware bedrijven en industrie vestigen. En het bedrijf dat er zit kan minder herrie, stof en stank produceren. Dat drukt uiteraard de mogelijkheden, huurprijs en de verhuurbaarheid van het terrein.

De eigenaar van het Rivierendriesprong-terrein aan de Noordhoek eiste daarom bij de Raad van State een planschadevergoeding van bijna acht miljoen euro bij de gemeente Papendrecht, maar kreeg uiteindelijk 1,4 miljoen toegekend. Toen de uitspraak in 2019 gedaan werd, moest er bovenop dat bedrag ook nog rente betaald worden.

Juridische strijd
Die rente is nu de inzet van een juridische strijd. Nadat die betaald was door de gemeente, bleek namelijk dat de gemeente met een te hoog percentage gerekend had. Daarom vorderde de gemeente een bedrag van ruim 7 ton terug van Rivierendriesprong.

Het bedrijf was het daarmee echter niet eens en maakte dit aanhangig bij de rechtbank. Die heeft Rivierendriesprong gelijk gegeven. Maar daarmee neemt de gemeente Papendrecht weer geen genoegen.

Hoger beroep
Woordvoerder Eveline Heijna van de gemeente Papendrecht: “De gemeente betreurt de uitspraak van de rechtbank. De gemeente zal hoger beroep aantekenen tegen deze uitspraak. Daarmee is het dossier nog onder de rechter.”

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft hierover vragen gesteld en vindt dat er een debat zou moeten plaatsvinden over de kwestie.

Transparantie
De partij stelt: “De fractie van OP is van mening dat transparantie, ook bij ingewikkelde of complexe zaken waarbij de gemeente fouten heeft gemaakt, wenselijk is. Niet zozeer om schuldigen aan te wijzen als wel om ervan te leren. Openheid over het bestuurlijk handelen van het college is belangrijk voor het thans broze vertrouwen tussen de gemeenteraad als bestuursorgaan en het college als bestuursorgaan.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app