• Repetitie van het gelegenheidskoor voor 4 mei onder leiding van Jolanda den Houter.
• Repetitie van het gelegenheidskoor voor 4 mei onder leiding van Jolanda den Houter. Foto: Wim de Leur

Bijzondere eregasten bij Papendrechtse 4-mei herdenking

Nieuws 1.190 keer gelezen

Bijzondere eregasten bij Papendrechtse 4-mei herdenking

PAPENDRECHT • Het is alweer vier jaar geleden dat Wim de Leur zijn vertrek als voorzitter van het 4-mei Comité aankondigde. Maar zoals bij zo veel activiteiten, gooide ook hier corona roet in het eten. In plaats van afscheid nemen, moesten alle zeilen worden bijgezet, om in die lastige jaren die volgden toch nog waardige herdenkingen te realiseren. En dat is gelukt.

De Leur blikt met genoegen terug op die laatste periode. “We hebben veel gerealiseerd, zeker in 2020, toen we terug mochten kijken op 75 jaar vrede in ons land. De herdenkingsroute door Papendrecht, de grote gedenksteen bij de oorlogsgraven, de gedenksteen op het woonhuis van de verzetsstrijder Gerrit van Dalen; het 4-mei Comité was en is er blij mee. Die blijdschap geldt overigens ook voor het geheel vernieuwde oorlogsmonument dat in 2022 werd onthuld.”

Kortom, Wim de Leur vindt dat hij er klaar mee is. Nog één keer zal hij de herdenkingsbijeenkomst leiden in de Grote Kerk en dan, na bijna 15 jaar, vindt hij het mooi geweest. “Ik hoop dat een enkeling dat jammer vindt, maar dat is beter dan de zucht van opluchting te moeten aanhoren als ik pas over een aantal jaren vertrek. In ieder geval zal die laatste keer zeker net zo emotioneel en bijzonder zijn als de afgelopen jaren.”

De Stille Tocht vertrekt stipt om 18.30 uur vanaf de Joodse gedenksteen tegenover de oude wijk Het Zand. Vijf minuten daarvoor zal erelid Henri Hummelink bloemen leggen bij de gedenksteen.

Om 19.00 uur begint dan de herdenkingsbijeenkomst in de Grote kerk aan de Kerkbuurt. Dit jaar zal het orgelspel waarmee de deelnemers worden begroet, voor het eerst sinds lange tijd niet van André de Jager zijn. Het recente overlijden van André laat het Comité bepaald niet onberoerd. “Hij heeft op muzikaal gebied onze herdenking tot iets heel bijzonders gemaakt”, stelt De Leur vast. “Het is zo mooi dat hij in de laatste weken van zijn leven nog gezorgd heeft voor zijn opvolging. Hij heeft Lennert Knops bereid gevonden zijn taak over te nemen. Samen met dirigente Jolanda den Houter zullen ze een geweldig programma realiseren.”

De Leur heeft er alle vertrouwen in. “Ik was afgelopen week bij de repetitie van het koor, en als je ze dan ‘Abide with me’ hoort zingen of ‘Highland Cathedral’, dan schiet je al bijna vol.”

In tegenstelling tot andere jaren, zal er geen Nederlandse militair het woord voeren. In plaats daarvan spreekt Jim Keeffe, de zoon van de Amerikaanse piloot Luitenant James Keeffe, die in 1944 boven Papendrecht uit zijn Liberator Bommenwerper moest springen.

Jim heeft daar een zeer boeiend boek over geschreven dat dit jaar nog in het Nederlands zal verschijnen onder de titel: ‘Twee gouden munten en een schietgebed’. Speciaal voor de 4e mei komt Jim dit jaar met zijn vrouw en dochter over uit Seattle in de VS.

In het boek wordt beschreven hoe Luitenant Keeffe vriendschap sluit met een 8-jarig joods meisje, Helen Cohen, die op hetzelfde onderduikadres in Rotterdam zit als Jim. Beiden worden verraden en beiden overleven de oorlog. Dat 8-jarige meisje is inmiddels 87 en woont al jaren met haar man Bart Berman in Israël. Maar ook Helen komt met haar man naar Papendrecht en zal eregast zijn tijdens de herdenking en de kranslegging bij het oorlogsmonument.

Die kransen worden gelegd na de twee minuten stilte. Voor en na die stilte zal Excelsior, zoals altijd onder leiding van Ruud Welle, een aantal prachtige koralen ten gehore brengen. Zij zullen dit jaar voor het eerst worden ondersteund door een koor. Afsluitend worden bloemen gelegd bij de oorlogsgraven, waarna kan worden nagepraat met een kopje koffie in de aula van de begraafplaats.

“Het is een uitgebreid programma”, sluit Wim de Leur af, “Maar juist in deze tijd is herinneren, maar ook waarschuwen, meer dan ooit noodzakelijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden