Wethouder Peter Verheij, bestuurlijk opdrachtgever voor de renovatie van het gemeentehuis, schudt architecte Richelle de Jong van DP6 de hand als symbolische bekrachtiging van de gunning.
Wethouder Peter Verheij, bestuurlijk opdrachtgever voor de renovatie van het gemeentehuis, schudt architecte Richelle de Jong van DP6 de hand als symbolische bekrachtiging van de gunning.

DP6 mag gemeentehuis Alblasserdam renoveren

Algemeen 709 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Architectuurstudio DP6 uit Delft heeft de opdracht gekregen het gemeentehuis van Alblasserdam te renoveren.

Met een handdruk bekrachtigden wethouder Peter Verheij en architecte Richelle de Jong de gemaakte afspraken afgelopen week symbolisch, voorafgaand aan de presentatie over haar visie op de renovatie aan de klankbordgroep van de gemeenteraad.

Aanpak
Twaalf architecten schreven zich in voor de opdracht waarvan er uiteindelijk zijn vijf uitgenodigd om hun offerte te presenteren aan de selectiecommissie. De keus viel op DP6 omdat de aanpak van deze studio goed aansluit bij de 'Alblasserdamse manier van werken'; een ontwerp maken in nauwe samenwerking met alle betrokkenen.

Wat erg aansprak is het idee van de architect om tijdens het ontwerpproces regelmatig fysiek aanwezig te zijn in het gebouw en zich zo te laten inspireren door de huidige en toekomstige gebruikers. Ook heeft DP6 in zijn plan van aanpak laten zien zich erg bewust te zijn van de beheersing van de kosten.

Eerdere projecten
DP6 heeft eerder min of meer vergelijkbare projecten uitgevoerd waarvan de renovatie en verduurzaming van het monumentale Wiebengacomplex in Groningen en het begeleiden van het participatieproces in het project Sint Nicolaaslyceum en Blok 128 in Amsterdam het meest aanspreken.

Duurzaam
Het is de wens van de gemeente om het gemeentehuis zodanig te renoveren dat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd, zowel functioneel als duurzaam. Daarnaast wil de gemeente Alblasserdam graag dat het gemeentehuis een flexibel gebouw wordt dat de gebruikswensen van nu en van de toekomst aankan.

Hoewel het voornamelijk een interne verbouwing betreft, is de opdracht aan de architect nadrukkelijk om te kijken naar de mogelijkheden om het gebouw en het Raadhuisplein meer met elkaar te verbinden. Uitgangspunt bij de gehele project is dat de verbouwing van het gemeentehuis sober en functioneel moet zijn.

Haalbaar en realistisch
Wethouder Peter Verheij: "De renovatie van het gemeentehuis en toevoeging van meer functies aan het gebouw die kunnen bijdragen aan de verlevendiging van het centrum, is een droom die we als gemeentebestuur wáár willen maken. Daarnaast zijn we ons ervan bewust dat het een haalbaar en realistisch plan moet zijn. We zien in DP6 een goede partner om ons te helpen deze droom te realiseren."

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden