• Henk van Dillen, met op de achtergrond de skyline van Singapore.
• Henk van Dillen, met op de achtergrond de skyline van Singapore.

Henk van Dillen blikt terug op fietstocht naar Singapore

Algemeen 173 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Op een tweedehands tweewieler, gekocht via Marktplaats, legde Henk van Dillen uit Alblaserdam de duizenden kilometers naar Singapore af.

Het scheelde vooraf de nodige euro's en leverde ook op een andere manier meerwaarde op. "Met een gloednieuwe fiets had ik minder problemen gehad, maar ook minder contact met mensen. Als er iets kapot ging, moest ik nu hulp zoeken en kwam ik op zoek naar een fietsenmaker de inwoners van het land tegen. Hoe meer technologie, hoe minder verhalen en herinneringen je uiteindelijk overhoudt. Niet zo snel mogelijk de bestemming bereiken, maar de reis zelf, dat was het belangrijkst."

Het triomfantelijke gebaar waarmee hij de fiets boven zijn hoofd houdt in Singapore geeft dan ook niet het juiste beeld. "Ik had niet het gevoel dat ik het had gehaald. Dat vertrouwen was er bij mij van begin af aan. Het was veel meer een afsluiting, een reis die ten einde was gekomen. Pas bij aankomst in Nederland, waar ik werd onthaald door familie, vrienden en camera's, besefte ik dat ik echt wat had bereikt. Zo'n fietstocht wordt in Nederland als een topprestatie gezien."

De Alblasserdammer kwam over heel de wereld wel een positief beeld van zijn thuisland tegen. "Zelfs in Georgië zeiden ze als ze hoorden dat ik uit Nederland kwam: 'Ah, het land van de vrijheid!'. Dat is zo, maar als je er zelf woont heb je dat veel minder in de gaten. In Iran krijg je problemen met de politie als je als vrouw met een shirt met driekwart mouwen of als man met een korte broek naar buiten gaat. Je merkt daar de angst en de tweedeling. Binnenskamers worden de regels van de islam steeds meer versoepeld, maar eenmaal buiten moet je meegaan met de strenge islamitische regels van de overheid."

'In 2015 heb ik geleerd om van het leven te houden.' Dat schreef Henk bijna op het einde van zijn reis. Het dagelijks leven in Nederland wacht op hem. Plannen om samen te gaan wonen, een huis zoeken in Rotterdam en het vinden van een baan, dat staat op de planning. "Ik ga iets zoeken dat echt bij mij past. Dat heb ik wel geleerd: met een saaie kantoorbaan ga ik na een paar weken alweer rondkijken naar iets anders."

Een uitgebreider artikel staat woensdag in Klaroen.nl.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Politie neemt vijf verwaarloosde pony's in beslag in Oud-Alblas: 'Ze waren erg mager' update 15 uur geleden
Afbeelding
Bezoekersmiddag van berging Hawker Typhoon vliegtuig in Alblasserdam op 7 maart Nieuws 19 uur geleden
• Er leven in Molenlanden veel bezwaren tegen de komst van een nieuwe hoogspanningslijn.
Ministerie EZK en TenneT doen niets met zienswijzes Molenlanden over nieuwe hoogspanningslijn Nieuws 21 uur geleden