• Wethouder Sophia de Keizer (links) en Trijntje van Es van D66 op een screenshot van de vergadering.
• Wethouder Sophia de Keizer (links) en Trijntje van Es van D66 op een screenshot van de vergadering. Foto: Screenshot

Geen motie van afkeuring voor college Papendrecht voor te snel uitgegeven geld

Algemeen 991 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een door de D66 ingediende motie van afkeuring, over het schenden van het budgetrecht door het college, heeft donderdag weinig steun gekregen vanuit de gemeenteraad.

Alleen de fracties van D66, GroenLinks en PvdA waren van mening dat het gemeentebestuur in overtreding was toen er geld werd uitgegeven om mensen bij te staan in de energiecrisis. Het geld werd namelijk al uitgegeven voordat de gemeenteraad het geld beschikbaar had gesteld.

Onterechte heisa
De overige partijen (PAB, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie) begrepen niet waarover D66 zich druk maakte. Leon van den Dool (CDA): “Wij vinden dat onterechte heisa. Wat ons betreft is dit juist een mooie handelwijze, mede op aandringen van deze raad. We regelen dingen wel vaker op deze manier. Waarom wordt er nu opeens moeilijk over gedaan?”

Hij doelde onder andere op het herstel van de zwembadrand en het extra geld dat nodig is voor led-verlichting bij het sportcentrum. Deze uitgaven zijn gedaan terwijl de raad daar op een later moment pas goedkeuring aan gaat verlenen.

Voortvarend en transparant
Fractievoorzitter Henk Bezemer verwierp de gedachte alsof het budgetrecht geschonden zou zijn en dat er onzorgvuldig gewerkt zou zijn. “We hebben in de afgelopen maanden diverse malen gesproken over de bestrijding van de energiearmoede en iedereen heeft het college aangemoedigd om voortvarend te werk te gaan. Dat is gebeurd. Het college is transparant geweest over de manier waarop dit is aangepakt en vanavond nemen we de beslissing om het geld daadwerkelijk beschikbaar te stellen.”

D66, GroenLinks en de PvdA, de drie partijen die de motie van afkeuring steunden, stonden overigens volledig achter het uitgeven van het bedrag van 600.000 euro dat nodig is om de energiearmoede in Papendrecht te bestrijden.

Staatsrechtelijk onjuist
Ze vonden alleen de manier waarop het gegaan is onjuist. Chris Grimmius (GroenLinks): “Het gaat hier over bevoegdheden van de raad en van het college. Staatsrechtelijk gezien is het onjuist om het geld al uit te geven terwijl de raad er nog niet over besloten heeft.”

Dit werd bestreden door met name Leon van den Dool en ook door financieel wethouder Sophia de Keizer: “De manier hoe het nu is gegaan, is één van de manieren waarop het budgetrecht van de raad functioneert.” Daarmee bedoelde ze dat het geld (deels) al is uitgegeven voordat de raad er een beslissing over genomen heeft.

Geen probleem
Het centrale punt was dat PAB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP van mening waren dat de raad eigenlijk op informele wijze al instemming had verleend aan de uitgave. Dat dit is gebeurd voordat het officieel is vastgesteld, vinden ze geen probleem.

Met de behandeling van de concernrapportage van afgelopen donderdag, die altijd aan het eind van het jaar plaatsvindt, worden de uitgaven die al gedaan zijn en die niet in de begroting stonden, formeel vastgelegd. Die worden dan vervolgens verwerkt in de begroting, zodat duidelijk is waaraan het geld is of wordt uitgegeven. 

De motie van afkeuring is dus verworpen. Is daarmee de spreekwoordelijke kous af? Was het uiteindelijk niet meer dan een storm in een glas water? Of ‘regelneverij’, zoals Margré van Wijngaarden van het PAB het verwoordde? Volgens sommigen dus wel, maar de oppositiepartijen vinden dat er principiële fouten zijn gemaakt. Het vertrouwen van D66, GroenLinks en de PvdA in het gemeentebestuur en in de overige partijen heeft daarmee een behoorlijke knauw gekregen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden