• Margreet van Driel staat graag midden tussen de mensen.
• Margreet van Driel staat graag midden tussen de mensen. Foto: Aangeleverd

Nieuwe burgemeester wil snel verhuizen naar Papendrecht

Algemeen 1.702 keer gelezen

PAPENDRECHT • Margreet van Driel, de nieuwe burgemeester van Papendrecht, mengde zich afgelopen zomer incognito onder bezoekers van het Wereldfeest. Ze had een smoes klaar, voor het geval mensen zouden vragen waarom ze er was.

De gemeenteraad verwacht dat Van Driel op 8 februari wordt geïnstalleerd. De oud-wethouder uit Zoetermeer kiest voor het burgemeesterschap vanwege de verschillende rollen die daarbij horen. “De meest bekende is die van burgermoeder, zichtbaar zijn voor inwoners en ondernemers. Je kunt bijdragen aan het maatschappelijk welzijn van de gemeenschap.”

Luisterend oor
“De burgemeester is van iedereen. Dat ben ik ook graag, je staat boven de partijen, biedt een luisterend oor, kunt soms een arm om iemand heen slaan, kijken wat er nodig is om de gemeente zo sterk mogelijk houden. En je zorgt dat het schoon, veilig en prettig wonen is in de gemeente. Natuurlijk ben je ook verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid en moet je zorgen dat Papendrecht goed samenwerkt in regio, maar juist de verbindende rol naar politiek en raad spreekt me aan.”

Problemen aanpakken
Voordat Van Driel wethouder werd, was ze jarenlang directeur/bestuurder van stichting Promotie Zoetermeer, daarvoor was zij werkzaam in het bedrijfsleven. “Wat ik in het bedrijfsleven vooral geleerd heb is hoe je naar problemen moet kijken en die met elkaar moet aanpakken. Als wethouder heb ik geleerd verbinding te maken naar inwoners. Ik had het sociaal domein in mijn portefeuille, we keken ook naar energiearmoede, de toeslagenaffaire, mensen met schulden, probeerden mensen weer naar werk te brengen. Je moet ervoor zorgen dat anderen in de gelegenheid worden gesteld om hun werk goed te doen. Wat ik vooral belangrijk vind: bijdragen aan de maatschappij, van betekenis zijn, verantwoordelijkheid dragen.”

Tussen inwoners
Gevraagd naar wat de grootste uitdaging voor haar gaat worden zegt ze: “Zo snel mogelijk daar gaan wonen, dat is wat ik echt graag wil. Ik wil als burgemeester tussen de inwoners staan, deel uitmaken van de gemeenschap.” En op bestuurlijk vlak: “Papendrecht heeft zoveel goede voorzieningen, ik denk dat we de schouders eronder moeten zetten om ervoor te zorgen dat de voorzieningen op dit niveau kunnen blijven. Dat is van belang voor de leefbaarheid en toegankelijkheid.”

Empathisch
Als het gaat over haar sterke kanten verwijst ze naar de woorden van de voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Hij heeft mooie woorden over me gesproken en daar herken ik wel dingen in. Dat ik empathisch en warm ben en een zakelijke en analytische insteek kan combineren met de menselijke kant van een burgermoeder.”

Ongeduldig
Minder goed is Van Driel in geduldig zijn. “Ik kan heel ongeduldig zijn. Ik zal me oefenen in tot tien tellen. En ik heb soms de neiging dingen te willen oplossen voor anderen. Het is van belang dat je zorgt dat anderen hun werk goed kunnen doen, dat er voor hen deuren opengaan naar oplossingen.”

Frisheid
Volgens een Zoetermeerse krant stopte Van Driel als wethouder vanwege de intensiteit van de baan, en de wens om als zestigjarige nog een nieuw avontuur aan te gaan. “Dat eerste is een misverstand. Ik ben niet gestopt vanwege de intensiteit van de baan. Ik heb deel uitgemaakt van twee colleges en merkte dat mijn frisheid en onbevangenheid afnam. Ik wil mijn energie aanwenden voor een nieuwe uitdaging. Ik ga niet aan een derde periode beginnen als ik weet dat ik die misschien niet afmaak.”

Inwerkprogramma
Van Driel vindt het belangrijk dat inwoners makkelijk in contact kunnen komen met hun burgemeester. “Dat is wat me het meeste aantrekt. Als je weet wat er speelt, welke wegen je kunt bewandelen als bestuurder, kun je van toegevoegde waarde zijn. Ik heb nog geen idee hoe mensen met mij in contact kunnen komen straks. Er komt een inwerkprogramma. Ik ga bij verenigingen, instellingen en evenementen aanwezig zijn. Ik denk dat ik dan een goed beeld krijg van waar de focus komt te liggen. Mijn ervaring als bestuurder is dat mensen je altijd kunnen bereiken als ze willen, via e-mail en social media.”

Op de stoep
“Het is logisch dat er een kleine sluis tussen zit als mensen me telefonisch willen spreken, om het een beetje te filteren. Ik kan me voorstellen dat mensen me aanspreken op straat, dan heb ik een luisterend oor. Als wethouder heb ik weleens iemand op de stoep gehad die aanbelde omdat hij geen huis had. Je kunt het niet oplossen, wel verder helpen, zorgen dat mensen bij loketten terechtkomen die iets kunnen doen. Ja, die persoon heeft een dak boven het hoofd gevonden, uiteindelijk. Soms kun je niks doen, dan moet je daar ook duidelijk in zijn.”

Coaching gehad
Voorafgaand aan haar sollicitatie verdiepte Van Driel zich uitgebreid in het vak van burgemeester. “Met een aantal burgemeesters ben ik in gesprek gegaan. Ik vroeg hen: wat brengt het burgemeesterschap nou? Wat valt je mee en tegen? Ook heb ik coaching gehad, om te kijken of ik over de kwaliteiten beschik. En samen met mijn man ben ik Papendrecht gaan bezoeken, in maart voor het eerst, in juni en juli nog een paar keer.”

Festivals
“Mijn laatste bezoek was aan het Wereldfeest. Dat was heel erg leuk. We wilden een uurtje blijven, maar uiteindelijk zijn we er drie uur geweest. We hadden zo aanspraak, mensen vertelden vol trots over de gemeente. We konden niet zeggen wie we waren. Gelukkig vroeg niemand iets. Wat ik gezegd had als iemand naar de reden van onze aanwezigheid had gevraagd?” Met een lach in haar stem: “Dat we dol zijn op festivals. Dat is ook echt zo.”

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 13 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden