• Een beeld van een vorige Open Imkerijdag.
• Een beeld van een vorige Open Imkerijdag. Foto: Bert Bons

Open Imkerij bij Cok Hartkoorn in Alblasserdam

1 jul, 13:28 Algemeen 0 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Cok Hartkoorn uit Alblasserdam doet op zaterdag 9 juli weer mee aan de Open Imkerijdag, die van 10.00 tot 16.00 uur gehouden wordt.

Op deze dag, en bij sommige imkers ook op zondag (maar niet in Alblasserdam) kan het geïnteresseerde publiek de bijentuin en bijenstal bezoeken. In de bijenstal kan door een glazen dekplank in de kast het bijenleven worden bekeken. Ook kan het leven van bijen in een korf worden bewonderd via een spiegel.

Op de bijentuin staan planten (zogenaamde drachtplanten) waar bijen, naast heel veel andere insecten, stuifmeel en nectar uit halen. Er staat ook een Reuze Berenklauw van bijna 3 meter hoog, blad van wel 140 cm lang en een stam van bijna 10 cm doorsnee, met enorme bloemschermen.

Van die bloemschermen genieten vele insecten, maar de bladeren kunnen ernstige brandblaren veroorzaken. ook de Springbalsemien (Impatiens Glandulifera), die heerlijke honing oplevert, kan worden gespot.

Er is natuurlijk ook honing te koop, van verschillende samenstelling en met leuke aanbiedingen. Er is uitleg over het kristalliseren van honing en hoe dit ongedaan kan worden gemaakt. Ook is er een boekentafel en andere snuisterijen waarvan de opbrengst bedoeld is voor de bijenstal.

Voor geïnteresseerden is het ook mogelijk om een kijkje te nemen op de moestuin, bij de kippen en konijntjes.

Omdat bijen en citroenvlinders ook gek zijn op de Vuilboom (Sporkenhout of Rhamnus Frangula) staan er stekken in potjes klaar voor iedereen die heeft geïnvesteerd in de aankoop van honing.

De imkerij van Cok Hartkoorn is helemaal onderaan de Pijlstoep te vinden, voorbij nummer 40. Parkeren kan bij het Lammetjeswiel, vandaar lopen door de poort en linksaf naar de imkerij. Volg de pijlen.

Om de bijen niet te irriteren wordt het opdoen van sterke luchtjes zoals parfum afgeraden. Ook al worden bijen in kasten en korven gehouden, het blijven ‘wilde dieren’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie