• Ook het recept voor ‘ceviche de pescado’, een gerecht uit Ecuador, staat in het boek.
• Ook het recept voor ‘ceviche de pescado’, een gerecht uit Ecuador, staat in het boek. Foto: Mardine Fotografie

‘Gereformeerd’ kookboek gaat grenzen over

Algemeen 3 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Hobbykok Jacoline van den Dool uit Alblasserdam maakte samen met anderen een kookboek met recepten van zendingswerkers. De opbrengst is voor de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG).

“Ik hou al heel lang van koken”, vertelt Jacoline. “Ook ben ik al lang betrokken bij het zendingsblad van de Zending Gereformeerde Gemeenten, de ZGG. Mijn man zit in de plaatselijke zendingscommissie. We wilden mensen met elkaar laten eten en daarbij zending onder de aandacht brengen, maar door corona ging dat niet door. Toen zeiden we: een kookboek kan wel.” 

Hulp
Van het bureau van de ZGG hoorde Jacoline dat Maarten van der Spek uit Lisse hetzelfde idee had. Ze besloten krachten te bundelen. “Ook Maarten Mol van de zendingscommissie heeft meegedacht en we kregen hulp van Hanneke van Eckeveld, communicatiemedewerker van de ZGG.”

Lokale recepten
Jacoline en Maarten stuurden zendingswerkers een e-mail waarin ze hen om lokale recepten vroegen uit de landen waarin ze werkzaam zijn. Daar kwam goede respons op. In het boek, getiteld ‘Koken van het veld, 49 recepten uit zendingslanden’ staan gerechten uit diverse werelddelen, waaronder Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Kookdag
“We hebben een kookdag gehouden om met elkaar de recepten uit te proberen en op de foto te zetten. Dat was superleuk. Sponsors schonken ons ingrediënten voor de kookdag. We kregen bijvoorbeeld meel van een molen in de buurt en ingrediënten van marktkooplieden en de plaatselijke middenstand. Ook hebben veel bekenden geholpen om de recepten te testen, zodat mensen die thuis met ons boek aan de slag gaan niet voor verrassingen komen te staan.”

Toko
In het boek staan makkelijke recepten met alledaagse ingrediënten, maar ook recepten die pittig zijn qua niveau. “Er zijn ook scherp gekruide recepten bij. Voor sommige ingrediënten moet je naar de toko, maar meestal kun je een ingrediënt vinden dat een vervanging kan zijn. Soms hebben we een recept bij voorbaat al aangepast, maar we wilden het originele recept zoveel mogelijk in tact houden.”

Lekkernijen
Als voorbeeld van een recept noemt Jacoline ‘babka’ uit het Midden-Oosten. “Dat is brood met chocolade erin. Ontzettend lekker. Een ander voorbeeld is een visgerecht met kabeljauw. De groenten moet je laten garen in limoensap. Lekker voor op een zomerse dag. En er zijn natuurlijk veel gerechten met rijst.” Niet alleen voor de (warme) maaltijd biedt het boek ideeën. Er staan ook lekkernijen in voor bij de koffie of thee.

Hoger plan
Vormgeving en druk zijn verzorgd door de Firma Verloop in Alblasserdam. “Die hebben het boek naar een hoger plan getild. Adriana de Jong uit Alblasserdam heeft de styling gedaan, in samenwerking met de fotograaf. Ze heeft van elk gerecht een plaatje gemaakt, met mooi serviesgoed en accessoires.”

Bestellen
‘Koken van het veld’ telt 120 bladzijdes en is verkrijgbaar via: www.zgg.nl/webshop. “Maar we kunnen er ook voor zorgen dat we zelf boeken op voorraad hebben, zodat mensen ze bij ons kunnen kopen en geen verzendkosten hoeven te betalen.” Mailen kan naar: pavdd76@gmail.com

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie