• Eén van de insprekers tijdens de commissievergadering over de zondagsopenstelling.
• Eén van de insprekers tijdens de commissievergadering over de zondagsopenstelling. Foto: Hans Huisman

Meerderheid raad Papendrecht voor openstelling winkels in levensmiddelen op alle zondagen

Algemeen 421 keer gelezen

PAPENDRECHT • Een meerderheid van de Papendrechtse raad wil dat winkels in levensmiddelen elke zondag open kunnen blijven, zoals nu tijdelijk het geval is.

Tijdens de coronapandemie is in Papendrecht de toegestane winkelopening op zondag voor winkels in levensmiddelen tijdelijk uitgebreid van twee zondagen per maand naar alle zondagen, van 12:00 tot 18:00 uur. Deze uitbreiding zou per 1 juli vervangen. 

D66 wil graag de huidige regeling permanent maken, zodat winkels in levensmiddelen op alle zondagen open mogen zijn van 12:00 tot 18:00 uur. Momenteel zijn vijf van de zes supermarkten in Papendrecht op alle koopzondagen open. Alleen Boon’s Markt is op zondag gesloten.

Insprekers
In de commissievergadering meldden zich donderdag vijf insprekers voor dit onderwerp, namelijk de heren Van Elleswijk (filiaalmanager Dirk), Dielissen (filiaalmanager Jumbo), Naalden (filiaalmanager Albert Heijn), Vis (eigenaar Slagerij Vis) en Vlot (Bakkerij Vlot). De supermarktmanagers gaven aan dat zij gezamenlijk per zondag zo’n 6500 betalende klanten krijgen. Dit is ook inclusief de Lidl.

Ze ervaren over de gehele week opgeteld een toename van klanten. De piek qua bezoekers ligt tussen 12.00 en 14.00 uur en 16.00 en 18.00 uur. Vanwege de tweede piek pleiten zij ervoor dat zij tot 18.00 uur open mogen blijven. De heer Naalden gaf ook nog aan dat er om 12.00 uur al zo’n vijftig klanten voor de winkel staan te wachten. De filiaalmanagers zijn dus duidelijk voor een permanente openstelling op zondag.

Ander geluid
De heren Vis en Vlot lieten een ander geluid horen en gaven aan op zondag absoluut niet open te willen. Zij stelden dat vele kleine winkeliers ook deze mening zijn toegedaan. : “Waarom moeten we de hele week in de weer zijn, kunnen we niet een rustige dag in de week hebben? Er is aan alle kanten personeelstekort, hoe willen de supermarkten dat in de toekomst gaan doen?” 

Zij gaven aan er ook naar de duurzaamheid moet worden gekeken en noemden hierover diverse punten uit verkiezingsprogramma’s. “Iedere zondag open zijn kost 16500 KwH extra stroom, wat ongeveer gelijk staat aan het stroomverbruik van vier gezinnen in een heel jaar. Ook moet er veel extra gas worden verbruikt.”

Bouwmarkten
De VVD kondigde aan met een eigen initiatiefvoorstel te komen: een zondagsopenstelling voor alle levensmiddelenwinkels en bouwmarkten tussen 12.00 en 16.00 uur. Dirk Stouthart: “Belangrijk is dat er duidelijkheid komt voor ondernemers en inwoners, dat we bezorgdiensten inperken en dat men niet bij de buurgemeenten gaat shoppen.”

Trijntje van Es (D66) deed als indiener de oproep: “Kies alstublieft voor de duizenden inwoners, kies voor een duurzame oplossing.” Verder benadrukte ze dat eigenaren niet worden verplicht om open te zijn. Onafhankelijk Papendrecht sloot zich hierbij aan en kondigde aan het voorstel van D66 te gaan steunen. 

Derya Karso (PvdA):”De PvdA-fractie gaat voor maximale openstelling op zondag, zonder beperkingen voor type winkels en winkeltijden. Waarom regelen we dit niet eens en voor altijd goed met elkaar? Om de twee jaar staat dit weer op de agenda. Wij komen hiervoor met een eigen voorstel en roepen andere fracties om dit met ons voor te bereiden.”

Niet permanent
Het CDA wil de zondagsopenstelling niet permanent maken. Annemarie Verschoor: “Winkeliers moeten niet verplicht worden om open te gaan, het kostenplaatje is niet altijd voor iedereen in het voordeel en dit geldt zeker ook voor de kleinere ondernemers.”

Ook de SGP was tegen. Ardjan Boersma: “Ik zie de zondagsrust als een geschenk. Wij pleiten voor zondagsrust vanuit het besef dit altijd en voor iedereen goed is. Het stemt ons verdrietig dat anderen dit niet zien en het doet ons pijn dat de wekelijkse rustdag onder druk staat.”

Eenrichtingsverkeer
Martin Verweij (PAB): “Wij staan achter het initiatiefvoorstel van de VVD. We proberen zoveel mogelijk alle inwoners, met alle opvattingen, tegemoet te komen. Ik proef wel dat het respect een beetje eenrichtingsverkeer gaat worden, zo van ‘Alle winkels moeten open op zondag en dan pas is het goed’. In een democratie moeten we ook te allen tijde rekening houden met minderheden.” In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 5 juli wordt over dit onderwerp de knoop doorgehakt.

Hans Huisman

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie