Afbeelding

Raad Papendrecht verdeeld over mogelijke plaatsing reclamemast bij Land van Matena

Algemeen 330 keer gelezen

PAPENDRECHT • De stellingname van GroenLinks dat plaatsing van een reclamemast bij het Land van Matena niet wenselijk is, kreeg steun én tegenwind bij de andere Papendrechtse partijen.

Vorig jaar maakte het gemeentebestuur van Papendrecht diverse plannen om te bezuinigingen en verscheen ook het voorstel op tafel om mogelijk een reclamemast te exploiteren langs de N3. 

Al vrij snel bleek dat die locatie niet mogelijk was. Vervolgens gaf wethouder Janssen aan te willen kijken naar plaatsing van een mast langs de A15, ter hoogte van het Land van Matena.

Initiatief
Hoewel het plan nog niet op de agenda was geplaatst, nam GroenLinks tijdens de commissievergadering Ruimte op woensdag 22 juni alvast het initiatief met een oplegnotitie, om te horen hoe de andere partijen staan tegenover de plannen voor de plaatsing van een reclamemast langs de A15.

Chris Grimmius gaf namens GroenLinks meerdere argumenten aan om geen reclamemast te plaatsen: “Mens en dier ervaren overlast door het licht dat de mast uitstraalt. GroenLinks heeft met veel inwoners uit de Oostpolder nabij de A15 gesproken en zij zijn tegenstander van zo’n mast. Ook gaat de verkeersveiligheid er niet op vooruit, want het doel van zo’n mast is aandacht trekken. Er zijn al regelmatig ongevallen op de A15 en die zorgen ervoor dat Papendrecht slechter bereikbaar wordt.”

Klein bedrag
De mast levert jaarlijks zo’n 20.000 tot 45.000 euro op voor de gemeente, maar dat is slechts een klein bedrag in relatie tot de totale begroting van de gemeente, die bijna 100 miljoen euro bedraagt. 

Grimmius: “De financiële situatie van de gemeente is inmiddels weer op orde, dus er is voorlopig nog geen noodzaak tot het plaatsen van een reclamemast.” 

SecondLove
Tot slot benadrukte Grimmius dat de gemeente geen enkele inspraak heeft wat er op de borden wordt getoond. “Dit kan zowel een bijbeltekst zijn als reclame voor SecondLove of Easytoys. Willen we dit wel?”

Het PAB en de VVD gaven aan geen bezwaren te hebben tegen de plaatsing van een reclamemast. Dirk Stouthart (VVD) plaatste nog wel de kanttekening: “We vinden het van groot belang dat het goed met bewoners en ondernemers worden gecommuniceerd.”

Bezwaren
Onafhankelijk Papendrecht, CDA en ChristenUnie waren het juist helemaal eens met de bezwaren van GroenLinks. Pieter-Jan den Dekker (CU) vroeg zich nog wel af: “Komt er een onderzoek naar de effecten voor omwonenden en dieren langs de A15? Er ligt ook een advies van de Rijksadviseurs; zij willen het liefst een verbod op alle masten. Als zij straks gelijk krijgen, hebben wij mogelijk net een mast geplaatst en dan moet het gelijk weer weg.”

D66 liet weten bezwaren te hebben tegen plaatsing, de SGP staat er redelijk neutraal in. Kees Leenhouts gaf aan: “Er is een stuk beleid ingezet en dat gaan we niet zomaar overboord gooien, we zijn graag consistent. Wel moeten we goed alle voordelen en nadelen afwegen.” De PvdA nam ook nog geen standpunt in, maar is vooral eerst benieuwd naar het onderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden.

Vervolgstappen
Wethouder Janssen gaf aan wat de verdere vervolgstappen zijn: “Na de zomervakantie wordt er een breed participatietraject opgepakt. We zijn van plan om het effect in beeld te brengen, dus de hoeveelheid licht- en horizonvervuiling wat er momenteel is en er straks bij gaat komen.”

“In de nacht kan het licht gedimd worden en is het reclamebord zo gedraaid, dat bewoners er zo min mogelijk last van hebben. We gaan dit alles heel goed met de omwonenden communiceren. Maar de raad beslist uiteindelijk of het hele plan door gaat.”

Hans Huisman

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app