• Ester Korteland (midden) in de ruiltuin, met twee cliënten van de zorgboerderij.
• Ester Korteland (midden) in de ruiltuin, met twee cliënten van de zorgboerderij. Foto: Anne Marie Hoekstra

Papendrechtse ruiltuinen helpen de wolbij

18 mei, 10:48 Algemeen 289 keer gelezen

PAPENDRECHT  • De ruiltuinen van Papendrecht delen momenteel stekjes uit van andoornplanten. Deze plantensoort is van groot belang voor de grote wolbij.

Arjan Korteland van de stichting Educatie Stal BIJ de Heerlijkheid: “Doel is natuurlijk dat deze mooie bij straks in veel meer tuinen wordt waargenomen. De grote wolbij is ook een van de icoonsoorten van de gemeente Papendrecht. Van deze soorten zijn filmpjes gemaakt die op de site van de gemeente te vinden zijn, onder Duurzaam Papendrecht.”

Bijennest
Bijzonder is dat wolbijen niet alleen de nectar verzamelen, maar ook de witte haartjes die op de bladeren van de andoorn zitten. “Daarmee bekleden ze hun nest. Ook ezelsoor of prikneus zijn planten waarvan ze de haartjes gebruiken.”

Impuls
Sinds vijf jaar zijn er in Papendrecht twee ruiltuinen: bij de Heerlijkheid van Papendrecht (Kerkbuurt 56) en bij De Spil (Stellingmolen 176). Ze voorzien in een behoefte. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat mensen meer tijd in hun tuinen doorbrachten en gaven de ruiltuin van De Spil een impuls.

Coronatijd
Bij de Heerlijkheid verliep de coronatijd anders. Fruitteler en zorgboerin Ester Korteland van De Heerlijkheid: “We mochten geen mensen ontvangen, daardoor verwaterde onze ruiltuin een beetje.” Meta Kruijs van De Spil: “Wij konden wél open blijven. In coronatijd was het juist extra druk, want mensen gingen vaker in hun tuin aan de slag. Tegels eruit, planten erin. Nog steeds leveren ongeveer twintig tuinliefhebbers regelmatig plantjes in. Ik voorzie de planten van labels. Zelf zaaien en stekken we ook heel veel.”

Bomenhub
Bij de Heerlijkheid hoort een zorgboerderij waar mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt de planten verzorgen, zaaien en stekken. Ester: “We hebben het aanbod zelf uitgebreid door bomen van Staatsbosbeheer toe te voegen. De bomen staan in potten in de ‘bomenhub’, in de buurt van onze winkel. We willen mensen stimuleren hun tuin te vergroenen.”

Inleverbakken
Wandelend door de ruiltuin wijst Ester op planten die door mensen zijn ingeleverd. Ze somt op: gele kornoelje, graslelie, geranium, anemoon, herfstaster en tuinkruiden. “Mensen die teveel zaaigoed of stekjes hebben zijn van harte welkom om die bij een van de ruiltuinen te komen inleveren. Inleveren kan op alle dagen, behalve op zondag. De inleverbakken staan tegen de achterpoort of voor het hek in de stoep. Afhalen kan tijdens openingstijden van onze winkel en op dinsdag en donderdag bij onze vrijwilliger Debbie.”

Uitwisselen
Het idee voor de ruiltuinen komt van Jaap Hoogeveen, destijds niet alleen inwoner van Papendrecht, maar ook raadslid van het PAB. Hij ging ermee naar de gemeente. Meta: “De gemeente vroeg ons het idee uit te werken in onze bestaande tuinen. Samen met Arjan Korteland heb ik dat opgepakt.” Meta is elke dinsdagmiddag in de ruiltuin van De Spil aanwezig. “En tussendoor verzorg ik de planten natuurlijk. Met de Heerlijkheid wisselen we planten uit. Hun aalbessen staan bijvoorbeeld ook bij ons. Momenteel hebben we onder andere aardbeienplanten, pompoenplantjes en boompjes van de Natuur- en Vogelwacht.”

Ruiltuinkast
De tuin van De Spil is altijd open. Meta: “In de ruiltuinkast staan planten klaar om mee te nemen. Grotere planten staan tussen een hekwerk met het bord ‘Ruiltuin’ erop. Wij hebben ook een grote bomenhub met bomen van MeerBomenNu én uit onze eigen regio. Zo haal je lekker dichtbij de jonge boompjes van Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard en van het Voedselbos op.”

Voor meer informatie of het aanvragen van planten: spiltuinpapendrecht@gmail.com.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie