• Lauryan Bakker van bureau Necker van Naem.
• Lauryan Bakker van bureau Necker van Naem. Foto: Aangeleverd

Papendrecht stevent af op coalitie met PAB, VVD, CDA, CU en SGP

Algemeen 367 keer gelezen

PAPENDRECHT • PAB, VVD, CDA, CU en SGP gaan samen om de tafel om een coalitie te vormen en de komende vier jaar Papendrecht te regeren.

Informateur Lauryan Bakker van adviesbureau Necker van Naem opperde deze combinatie donderdag tijdens een beeldvormde vergadering in het Papendrechtse gemeentehuis. Ze heeft meerdere gesprekken gevoerd met alle partijen die meegedaan hebben aan de verkiezingen van een maand geleden.

Daaruit kwam naar voren dat een voortzetting van de huidige coalitie, met aanvulling van de VVD, de beste optie is die door de meeste partijen wordt ondersteund.

PAB, VVD, CDA, CU en SGP, de vijf partijen die een coalitie verder gaan onderzoeken, zijn dus een voortzetting van de huidige coalitie met toevoeging van de VVD. De huidige coalitie (PAB, CDA, CU en SGP) zou voortgezet kunnen worden, ondanks het verlies van vier zetels bij het PAB bij de laatste verkiezingen. De vier partijen die de afgelopen vier jaar het gemeentebestuur vormden, telden na 16 maart nog altijd 12 van de 23 zetels.

Maar een toevoeging met een extra partij was gewenst, omdat 12 zetels wel een heel krappe meerderheid is. Uit de gesprekken met informateur Lauryan Bakker bleek dat de VVD de meest logische aanvulling zou zijn. Deze partij heeft flink gewonnen tijdens de laatste verkiezingen en geniet het vertrouwen van PAB, CDA, CU en SGP.

De vijf partijen PAB, VVD, CDA, CU en SGP hebben samen 15 van de 23 zetels in de Papendrechtse gemeenteraad.

Bestuurlijke vernieuwing
OP, D66, PvdA en GroenLinks zijn de partijen die buiten de boot vallen voor het nieuwe gemeentebestuur. Zij hadden het graag anders gezien en twijfelden openlijk of de nieuwe coalitie in staat zou kunnen zijn om de zo gewenste bestuurlijke vernieuwing vorm te geven.

Die bestuurlijke vernieuwing is nodig, vinden alle partijen, om het vertrouwen van de burger in de politiek te herstellen. De historisch lage opkomst bij de verkiezingen hebben alle partijen doen beseffen dat er wat moet veranderen in de Papendrechtse politiek. Wat precies, dat lijkt nog onduidelijk.

Maar een eerste aanzet tot de bestuurlijke vernieuwing werd donderdag al wel gegeven. De vijf partijen die samen gaan werken om een coalitieakkoord te schrijven, waarmee ze de komende vier jaar aan de slag gaan, willen de vier partijen die aan de zijlijn staan, erbij betrekken en hun inbreng vragen.

Dat zal gaandeweg het proces gebeuren, ongeveer op tachtig procent van het proces van plannenmakerij voor de komende vier jaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden