• Burgemeester Jaap Paans.
• Burgemeester Jaap Paans. Foto: Aangeleverd

Burgemeester Jaap Paans verlaat Alblasserdam vervroegd, mede vanwege relatie met ambtenaar

Algemeen 2.647 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans kondigt vandaag zijn vertrek en afscheid aan. Met een brief aan de Koning vraagt de burgemeester om hem per 31 januari 2023 eervol ontslag te verlenen. 

Verder maakt hij openbaar dat hij sinds enkele maanden een relatie heeft met een medewerkster van de gemeente Alblasserdam en dat zijn vertrek daarmee in een stroomversnelling is gekomen, meldt nieuwssite alblasserdamsnieuws.nl. 

In een persbericht van het gemeentebestuur wordt daarover gemeld: ‘In het afgelopen jaar hebben zich ontwikkelingen voorgedaan rond het werk en in het persoonlijk leven van de burgemeester.’ “Ontwikkelingen die aanleiding geven nu anders tegen de situatie aan te kijken dan toen ik besloot mijzelf beschikbaar te stellen voor een tweede ambtstermijn”, zegt burgemeester Jaap Paans. 

“Omstandigheden die mij, in een snel groeiend besef, tot het inzicht hebben gebracht dat het goed is mijn ambtsketen per 31 januari 2023 over te dragen aan een Kroonbenoemde opvolger. Zo laat ik het schip koersvast achter in handen van een nieuwe stuurman. Ik zal op dat moment mijn pad vervolgen met een open blik naar mijn toekomst”.

Eieren
Met name die persoonlijke context, zorgde ervoor dat Paans in de afgelopen weken op figuurlijke eieren moest lopen, zo laat hij weten in een interview met alblasserdamsnieuws.nl. “Na mijn scheiding in april 2020 heb ik recent nieuw geluk in mijn leven gevonden. Een prille relatie die, omdat deze in werksfeer is ontstaan, vraagt om binnen afzienbare termijn keuzes te maken. Voor mij is het vanzelfsprekend dat bij een hiërarchische verhouding de hogergeplaatste vertrekt.”

Er spelen meer factoren. Hij noemt in hetzelfde interview met name de nasleep van de breuk in de coalitie in 2021. Het overnemen van taken van de opgestapte wethouder Peter Verheij bracht hem tot andere inzichten over zijn rol. “Ik merkte dat ik inhoudelijke opvattingen kreeg en die ook graag wil uitdragen. Het kost mij meer moeite om mijn neutraliteit in stand te houden. Het lukt iedere dag om dat te blijven doen, maar het vraagt meer energie. Ik kwam in korte tijd tot besef dat ik met de inhoud bezig wil zijn, waarbij ik mij realiseerde dat ik de tweede ambtstermijn niet ga volmaken.” 

Respect
Vicevoorzitter van de gemeenteraad, Herman Verweij reageert: “De burgemeester heeft ons tijdig geïnformeerd over zijn voornemen. Wij betreuren zijn vertrek met respect voor zijn afwegingen. Net als de burgemeester willen alle fractievoorzitters de bestuurlijke stabiliteit waarborgen. In een instabiele wereld staan we deze maanden zij aan zij.”

“Het is onze gezamenlijke opgave een nieuwe ploeg met wethouders samen te stellen die met brede steun samen met de burgemeester het dagelijks besturen van ons dorp gaat voortzetten. Aan de commissie zal gevraagd worden om Alblasserdammers in de gelegenheid te stellen inbreng te leveren voor de profielschets van de nieuwe burgemeester.”

Voordracht
Onder regie van de Commissaris van de Koning zal het proces van selectie, voordracht en benoeming van een nieuwe burgemeester worden doorlopen. Een uit de gemeenteraad samengestelde commissie zal vanaf 19 april 2022 het voorbereidend werk verzorgen. Het doel is om te komen tot een breed gedragen voorkeurskandidaat van de gemeenteraad in het najaar van 2022.  

Naar verwachting zal burgemeester Paans medio januari 2023 afscheid nemen van Alblasserdam en streeft de gemeenteraad ernaar dat de nieuwe burgemeester rond 1 februari 2023 wordt geïnstalleerd.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden