• Theater De Willem.
• Theater De Willem.

Theater De Willem doet niet mee aan protest-openstelling: ‘Het is niet grappig meer’

Algemeen 225 keer gelezen

PAPENDRECHT • Theater De Willem in Papendrecht doet op woensdagmiddag 19 januari niet mee aan de protestactie van verschillende theaters en bioscopen in Nederland.

Zo’n zeventig theaters in het hele land openen vanmiddag de deuren. Niet omdat het kabinet de coronamaatregelen heeft versoepeld, maar omdat zij een vuist willen maken tegen de gedwongen sluiting, staat te lezen op de website van de NOS. Want de cultuursector wil - net als de winkels en de contactberoepen - weer open en publiek kunnen ontvangen.

Er worden ludieke acties gehouden, zoals in het Limburgs Museum, waar zumba- en yogalessen gegeven worden, en in Slot Loevestein wordt er gebootcampt. Verschillende deelnemende theaterzalen worden voor een dag omgebouwd tot kap-, massage-, en schoonheidssalons. Dat is een knipoog naar de versoepeling van vorige week, waardoor kappers en schoonheidssalons wel weer open mochten.

Geen knipoog
Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht heeft besloten om aan die knipoog niet mee te doen. Op Facebook legt het Papendrechtse theater uit waarom.

“Sinds bijna twee jaar hebben de medewerkers van Theater De Willem - net als iedereen - af en aan te maken gehad met de coronapandemie. Hoe dat uitpakte, heb je mee kunnen maken: we waren vaker dicht dan open. Als we niet open waren, gingen we los op Facebook en Instagram met filmpjes, foto’s en nieuwtjes. En als we wel open konden, liepen we te klungelen met de regels die op dat moment golden: wel mondkapje, geen mondkapje, anderhalve meter, 30 mensen, 50 mensen, QR-check, wel horeca, geen horeca, horeca buiten. De regering vraagt, wij draaien. En met liefde. Want dat is onze missie: The show must go on.”

Kansloos
“Nu zijn we het even zat. Onze regering neemt de cultuursector niet serieus, ‘draai maar een film’ als je niet naar een ‘zaaltje’ kunt. Je mag wel naar IKEA (wat wij zelf ook graag doen), maar je mag niet naar het theater (wat we liever doen). En over een week, nee, dán zijn we als eerste aan de beurt. Maar wedden dat dat weer gebeurt op een manier die laat zien dat onze leiders niet snappen hoe theater werkt: tot 17.00 uur, zonder horeca of met maximaal 50 mensen in de zaal. Kansloos.”

“We hebben dus geen zin meer in ludiek of lekker gek. We gaan - met alle respect voor de organisatoren - geen kappers op het podium zetten, want daarmee neem je zowel kappers als theatermakers niet serieus. We gaan ook geen andere grappig bedoelde acties meer doen. Want het is niet grappig meer. En we zijn even niet ‘mooier dan ooit’. Want het is niet mooi meer.”

Cultuur essentieel
“Cultuur levert een essentiële rol in de maatschappij. Voor het welzijn van de mensen, voor de economie, voor het debat en voor de sociale cohesie. In een wereld waar eenzaamheid, verwarring en gemis ons ontregelen, kan theater verbinding, verstrooiing, troost en schoonheid bieden. En we staan al twee jaar stil, omdat onze regering cultuur elke keer weer als sluitstuk ziet.

Natuurlijk is onderwijs van groter belang, natuurlijk gaat de zorg voor. En met ruim 40.000 besmettingen op een dag kun je niet zeggen dat het goed gaat met de pandemie (overigens terwijl de theaters dicht waren, he?). Dus laat je vaccineren of boosten, draag je mondkapje en houdt afstand.”

“Maar de cultuursector heeft keer op keer bewezen veilig te kunnen werken, ook met maximale bezetting. Dat willen we. Volwaardig open, als het serieuze bedrijf dat we zijn. En als dat mag, worden we weer grappig, en mooier dan ooit”, aldus theater De Willem op haar Facebookpagina.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie