• De Plantageweg in Alblasserdam.
• De Plantageweg in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Veel winkels gaan vrijdag open in Alblasserdam; demonstratie op de Dam

Algemeen 672 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Er is een grootscheepse actie opgezet om zoveel mogelijk Alblasserdamse winkeliers over te halen hun zaak vrijdag 14 januari te openen. Dit moet volgens de initiatiefnemers gebeuren op een zo veilig mogelijke manier.

Via flyers worden winkeliers, kappers, horecazaken en andere ondernemingen opgeroepen mee te doen. Veel ondernemers gaan gehoor geven aan de oproep, zo blijkt uit de eerste reacties. Verder is er een officiële demonstratie op de Dam in Alblasserdam aangekondigd. Deze start om 09.00 uur.

De rek is eruit
“Het is één voor twaalf voor de ondernemers. Het begint echt nijpend te worden en er is nauwelijks nog draagvlak voor de coronamaatregelen. Er ontstaat uitzichtloosheid en daarom gaan wij dit statement maken. Het is mooi geweest; de rek is eruit,” vertelt Gert-Jan van Dommelen, voorzitter van de winkeliersvereniging Dam/Plantageweg.

Workout op de Dam
Er gingen ook al geruchten door het dorp dat de Dam in Alblasserdam een dag lang geblokkeerd zou gaan worden, maar daar is volgens Van Dommelen geen sprake van. Wel zal er een demonstratie plaatsvinden op de Dam en wordt er om 09.00 uur gestart met een workout onder leiding van sportschool ClubYou. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk ondernemers uit Alblasserdam hierbij aanwezig zijn, om duidelijk te maken dat er een grens is bereikt.

Demonstratierecht
Burgemeester Jaap Paans is op de hoogte van de geplande demonstratie. Hij noemt het demonstratierecht een groot goed en zal de demonstratie niet verhinderen, mits alles volgens de regels en ordelijk verloopt.

Over het plan om de winkels te openen is Paans duidelijk: “Dat kan en mag ik niet toestaan. Mijn advies is om dit niet te doen, omdat dit mij anders in een positie brengt dat ik moet gaan handhaven. Dat moeten we niet willen.”

Rijksbeleid
Op de vraag of de burgemeester de protestopeningen niet voor één keer door de vingers kan zien, antwoordt hij: “Dat kan niet, want dan voer ik het rijksbeleid niet uit. En we zijn terecht samen één overheid en we hebben bovendien ook nog het gezondheidsbelang te behartigen. Er is op dit moment nog steeds spanning in verzorgingshuizen en ziekenhuizen of iedereen behandeld kan worden die behandeld moet worden. Dan moeten we niet onnodig risico’s gaan nemen. Tegelijkertijd is het ook zo: ik kan alleen handhaven op wat ik zie. Ik wil wel de ondernemers waarschuwen: doe niet zomaar je zaak open. Dit is niet waar de burgemeester toestemming voor heeft gegeven.”

Niet voor de lol
Winkeliersverenigingsvoorzitter Gert-Jan van Dommelen snapt dat de burgemeester geen toestemming kan geven voor de opening van de winkels in het dorp. “Ik heb daar ook begrip voor. Ik snap dat hij niet alles kan goedkeuren, maar we doen dit ook niet voor de lol. Het gaat hier om een heel belangrijk signaal dat we gaan afgeven. Volgens ons kunnen alle winkels veilig open. Er zijn nauwelijks besmettingen in de retail en de horeca. Het is voor de Alblasserdammers belangrijk om te beseffen dat als het zo doorgaat, al die mooie winkels zullen verdwijnen. Het voelt waardeloos als je niets doet, terwijl je alles uit je handen voelt glijden.”

Geen chaos
Van Dommelen benadrukt dat vrijdag alles rustig, ordentelijk, sympathiek en ludiek zal gaan verlopen. “En alle activiteiten in de buitenruimte zullen voor zonsondergang zijn afgelopen. We gaan echt geen chaos schoppen”, belooft hij.

Alle winkels benaderd
Bij de actie zullen alle winkels in Alblasserdam worden betrokken. Van de ondernemers op het Scheldeplein en De Touwbaan tot aan de winkeliers in het Makado en op de Dam en de Plantageweg. Zij worden met een flyer benaderd, waarin wordt gevraagd mee te doen aan de demonstratie op de Dam en de opening van hun zaak op vrijdag.

Veel ondernemers hebben al aangegeven mee te zullen doen aan de actie.

Peter Stam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie